Šéf Podbrezovej označil SFZ za zločineckú organizáciu, Kováčik reaguje

NETKY.SK • 22 Máj 2019, 12:56 • 2 min
Šéf Podbrezovej označil SFZ za zločineckú organizáciu, Kováčik reaguje

BRATISLAVA - Zdanlivo pokojné vody futbalu na Slovensku rozvíril majiteľ futbalového klubu Železiarne Podbrezová Vladimír Soták. Po zostupe Podbrezovej do 2. ligy ostro skritizoval výkony arbitrov počas jarnej časti Fortuna ligy. Naznačil, že ide o tendenčnú záležitosť, koordinovanú z vedenia Slovenského futbalového zväzu (SFZ).

slovakia

left justify in out

Vladimír Soták po prehre "železiarov" v sobotňajšom existenčnom zápase o zotrvanie vo Fortuna lige na ihrisku AS Trenčín v Myjave (0:4) v relácii lokálnej televízie hľadal príčiny zostupu a svoj hnev adresoval rozhodcom, SFZ aj prezidentovi tejto organizácie Jánovi Kováčikovi.

 

 

 

Stanovisko SFZ uvádzame v plnom znení:

"SFZ odmieta vyjadrenia Vladimíra Sotáka, majiteľa futbalového klubu FK Železiarne Podbrezová, týkajúce sa SFZ, jeho funkcionárov a orgánov, ktoré uviedol v relácii TV Hronka Kopačky. Keďže slovník vyjadrení V. Sotáka používa termíny ako ´teroristická organizácia´, SFZ nepovažuje za zmysluplné ich akokoľvek ďalej komentovať a ďalej sa k nim vyjadrovať. Klub FK Železiarne Podbrezová a jeho funkcionári, tak ako aj ktorýkoľvek člen SFZ, majú možnosť vyjadriť sa k akýmkoľvek javom v slovenskom futbale prostredníctvom postupov, ktoré sú obsiahnuté v stanovách SFZ a ďalších predpisoch upravujúcich jeho činnosť. Toto je platforma, kde sa môžu a majú riešiť problémy, ktoré prináša futbalový život."

 

img

K výrokom Vladimíra Sotáka sa prostredníctvom oficiálneho stanoviska na webe SFZ vyjadril aj jeho prezident Ján Kováčik. "Je mi ľúto, že pán Vladimír Soták, ktorý na jednej strane preukázateľne a dlhodobo pomáha podbrezovskému a tým pádom aj celému slovenskému futbalu, mu súčasne aj výrazne škodí. Škodí tým, že za každú cenu hľadá vinu za športový neúspech niekde inde - v tomto prípade u rozhodcov, SFZ a osobne mňa. Športový neúspech v podobe vypadnutia klubu z najvyššej súťaže nie je nič príjemné, ale nie je to ani katastrofa a ani koniec sveta. Vidieť za ním ´komplot´ SFZ a rozhodcov je síce zdanlivo veľmi efektné, ale hlavná príčina býva obvykle niekde inde a býva oveľa prozaickejšia. Napokon kapitán Podbrezovej Miro Viazanko práve po stretnutí s Trenčínom skonštatoval - dovolím si ho odcitovať: ´Bola to jednoznačná záležitosť. Nič by nebolo jednoduchšie, než hodiť vinu na rozhodcu a penalty, ktorých sa pískalo na jar veľa. My sme si ligu neprehrali s rozhodcami, prehrali sme si ju sami, dávno niekde inde´," uviedol Kováčik.

"Neviem, či si to pán Soták uvedomuje, ale aj klub FK Železiarne Podbrezová je súčasťou SFZ, nestojí mimo neho. Jeho zástupcovia majú rovnaké postavenie v rámci orgánov SFZ (ÚLK, SsFZ, konferencia a ďalšie) ako iní - ani lepšie, ani horšie. Majú rovnaké možnosti, ako ich kolegovia z iných klubov. A čo je pozoruhodné, pre mňa potešujúce a zároveň pri počúvaní jeho slov o ´teroristoch´ nepochopiteľné - obvykle jeho zástupcovia hlasujú na konferenciách takisto ako ostatní. Hlasy na volebných konferenciách od FK Železiarne Podbrezová som získal nielen ja, ale aj predseda disciplinárnej komisie aj predseda komisie rozhodcov, iní funkcionári a takisto aj všetky dôležité dokumenty, ktoré má konferencia SFZ ako jej najvyšší orgán právomoc prerokovávať a schvaľovať. Neviem či si p. Soták uvedomuje, že v SFZ platí prísna ´deľba moci´. Možno sa mu to bude, vzhľadom na jeho výnimočné postavenie v horehronskom regióne, zdať čudné, ale ja ako prezident SFZ nie som neobmedzeným samovládcom. Nemôžem ovplyvňovať rozhodnutia ani komisie rozhodcov, ani disciplinárnej komisie a ani ďalších orgánov a z princípu som sa nikdy o to ani nesnažil. V prípade pochybenia kohokoľvek sa uplatňuje predom daný a jasný postup, ktorým sa všetci riadia. Komisia rozhodcov pravidelne zverejňuje chybné verdikty aj s prijatím príslušných opatrení. Oddelenie integrity SFZ spolupracuje s políciou SR na odhaľovaní korupcie vo futbale - u rozhodcov, hráčov ako aj u klubov a ich funkcionárov. Toto je spôsob, ako riešiť problémy v našom futbale, ktoré boli, sú a upozorňujem, že aj keď už vo funkcii prezidenta SFZ bude niekto iný, z futbalového života nezmiznú ani v budúcnosti. Pretože futbal je ako život okolo nás. Prináša chvíle príjemné, slnečné, ale aj problémové a nervózne," dodal prvý muž slovenského futbalu.

"Trúfam si povedať, že situáciu v slovenskom futbale poznám podstatne lepšie ako pán Soták. Nie preto, že mám funkciu prezidenta SFZ, ale preto, že sa s ľuďmi v slovenskom futbale stretávam každý týždeň, a to na všetkých úrovniach a po celom Slovensku. Od tých najmenších klubov až po tie z najvyššej súťaže. Do futbalu som investoval vlastné peniaze a aj vďaka nim sa Banská Bystrica na 12 sezón (2003-2015) vrátila do najvyššej slovenskej ligovej súťaže, získala Slovenský pohár, raz bola vicemajstrom, dvakrát skončila na bronzovej priečke, trikrát účinkovala aj v pohárovej Európe. Bolo to najúspešnejšia éra v dejinách banskobystrického futbalu. Ako majiteľ klubu som s futbalom zažil tieto skvelé chvíle, ale taktiež aj časy veľmi ťažké a trpké. Ale nikdy, zdôrazňujem nikdy, som zo športového neúspechu neobviňoval rozhodcov, ani nikoho ´tretieho´. A vrátim sa na záver k slovám kapitána podbrezovských futbalistov M. Viazanka: ´Neúspech je niekedy užitočný. Každý v klube by sa mal teraz pozrieť do zrkadla a spýtať sa sám seba, či spravil všetko, čo sa dalo. Tam sa možno začne nová cesta pre Podbrezovú´," zakončil Ján Kováčik.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona