Facebook v súvislosti s voľbami v USA varuje pred "zavádzajúcimi aktivitami"

NETKY.SK • 7 November 2018, 06:00 • 2 min
Facebook v súvislosti s voľbami v USA varuje pred "zavádzajúcimi aktivitami"

WASHINGTON - Spoločnosť Facebook v noci na utorok informovala, že v predvečer volieb do federálneho Kongresu v Spojených štátoch zrušila 115 užívateľských účtov, ktoré mohli byť prepojené na "zahraničné subjekty". Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"V nedeľu večer nás kontaktovala polícia Spojených štátov ohľadom on-line aktivity, ktorú nedávno objavili a domnievajú sa o nej, že môže mať väzby na zahraničné subjekty," uviedol v stanovisku vedúci oddelenia kybernetickej bezpečnosti Facebooku Nathaniel Gleicher.

 

Spoločnosť oznámila, že zrušila 30 účtov na Facebooku a ďalších 85 účtov na komunikačnej aplikácii Instagram, ktoré môžu byť zapojené do "koordinovanej zavádzajúcej činnosti".

 

"Takmer všetky stránky na Facebooku prepojené s týmito účtami sú vo francúzštine alebo v ruštine, zatiaľ čo účty na Instagrame zase prevažne v angličtine," uvádza sa v stanovisku spoločnosti s tým, že niektoré zo zrušených účtov boli zamerané na politickú diskusiu.

 

Spoločnosť tiež oznámila, že vyšetrovanie tejto aktivity je ešte v počiatočnej fáze, ale vzhľadom na rýchlo blížiace sa voľby chcel tento technologický gigant "dať ľuďom vedieť", aké kroky boli v tejto veci prijaté.

 

V Spojených štátoch sa tento utorok konajú tzv. voľby v polovici volebného obdobia (midterm elections), v ktorých si voliči volia tisíce svojich zástupcov vo verejných funkciách od členov Kongresu cez guvernérov štátov až po členov školských rád.

 

V auguste administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa oznámila, že v súvislosti s riešením ohrozenia kybernetickej bezpečnosti - vrátane pokusov o ovplyvnenie volieb prostredníctvom sociálnych sietí - podnikla príslušné kroky.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies