V Múzeu D. S. Jurkoviča v Brezovej sprístupnia výstavu Dušan Jurkovič a Skalica

NETKY.SK • 7 August 2023, 10:36 • 2 min
V Múzeu D. S. Jurkoviča v Brezovej sprístupnia výstavu Dušan Jurkovič a Skalica

BREZOVÁ POD BRADLOM - V Múzeu D. S. Jurkoviča v Brezovej pod Bradlom sprístupnia 11. augusta vernisážou výstavu Dušan Jurkovič a Skalica.

slovakia

left justify in out

Výstava ponúkne pohľad na Dušana Jurkoviča v menej známych súvislostiach a spojeniach s mestom Skalica, ktoré sa stalo sídlom rodiny Jurkovičovcov od roku 1892. "Predstavuje architekta prostredníctvom rodinných väzieb a nezabudnuteľného domu jeho sestier, celoživotného priateľského vzťahu s Pavlom Blahom či realizovaných stavieb," uviedla kurátorka výstavy Viera Drahošová.

 

Jedna zo stavieb, Spolkový dom, je ikonickou stavbou. Vybudoval ju v rokoch 1904 až 1905 ako prvú stavbu na Slovensku a jedinú mimo Moravy a Čiech, vytvorenú v secesnom štýle s ľudovými prvkami. So Skalicou ho viaže množstvo aktivít, či už vo funkcii vládneho komisára na ochranu pamiatok, odborného radcu pre evanjelický cirkevný zbor, ale aj ako účastníka spoločenských a rodinných podujatí.

Výstava sa venuje aj Slovenskej búde v Luhačoviciach, dôležitému miestu budovania česko-slovenskej vzájomnosti. "Spájajúcou obsahovou líniou sú osobné spomienky Dušana Jurkoviča na Pavla Blaha, osvetľujúce veľa z ich života a motivácií. Prináša historické fotografie z fondových inštitúcií na Slovensku i blízkej Morave," doplnila kurátorka. Výstava v priestoroch Múzea D. S. Jurkoviča potrvá do 17. septembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / Mesto Skalica Foto: NaZahori.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies