Slovensko končí s jednorazovým plastom! Od tohto dátumu

NETKY.SK • 5 Apríl 2019, 11:10 • 2 min
Slovensko končí s jednorazovým plastom! Od tohto dátumu

Aj Slovensko sa bude môcť hrdo zaradiť medzi vyspelo uvažujúce krajiny, ktoré zákonom podporia ochranu životného prostredia.

slovakia

left justify in out

Žiaľ, musíme konštatovať, že stav životného prostredia je dnes žalostný. Doslova sme sa zamorili plastami a len pomaly nám začína dochádzať, že niečo nie je v poriadku. A keď nám príroda dáva jednoznačnú spätnú väzbu, uvažujeme, ako situáciu napraviť. Našťastie, mnohé svetové štáty sú uvedomelé a pomaly presadzujú zákony, ktoré zbroja proti množstvám odpadu, najmä toho plastového. A hrdo môžeme povedať, že Slovensko patrí medzi nich.

 

img

 

Ako uviedla TASR, na dnešnej tlačovej konferencii sa minister životného prostredia László Sólymos vyjadril ku konkrétnemu dátumu, kedy jednorazové plasty definitívne zmiznú z našej krajiny. Malo by k tomu dôjsť 1. januára 2021. Výrobcovia majú teda necelé dva roky na to, aby si našli vhodnú alternatívu, ktorá bude k životnému prostrediu priateľskejšia.

 

img

 

Toto nebude ľahká úloha, no aj veľké obchodné reťazce si svoju zodpovednosť uvedomujú a už v súčasnosti sa snažia podnikať najrôznejšie kroky, aby znižovali dopad na životné prostredie. Zatiaľ tak však nerobia všetky predajne, preto je z veľkej časti na nás, ako k nákupu, ale aj spotrebe pristúpime.

 

Ďalšia EKO zmena na Slovensku: Predavač si od vás môže vypýtať mikroténové vrecko späť, ak ho nepoužijete povoleným spôsobom

 

Významný krok slovenského obchodného reťazca: Všetky plasty nahradia vlastnou ekologickou alternatívou!

 

Na začiatok postačí, ak si do predajne prinesieme vlastné vrecká na zeleninu, ovocie či pečivo, ktoré nemusia byť plastové. A keďže sa čoraz viac „rozbiehajú“ aj takzvané bezobalové obchody ponúkajúce potraviny aj drogériu, ktoré si načapujete do vlastných nádob, možno by stálo za to sa v nejakom zastaviť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies