Kresťan nepije, netancuje, nefajčí a neflirtuje

NETKY.SK • 8 September 2021, 07:27 • 2 min
Kresťan nepije, netancuje, nefajčí a neflirtuje

Všeobecná mienka káže myslieť si, že spôsob, akým kresťan žije, by sa dal charakterizovať ako nuda.

slovakia

left justify in out

Hovorí sa, že kresťan nič nesmie a obzvlášť mu nie je dovolené robiť čokoľvek, čo by aspoň vzdialene pripomínalo zábavu. Nemá sa opíjať. Nesmie mať sex. Nemal by poznať vtip, a ak aj nejaký započuje, jeho povinnosťou je prejaviť znechutenie a vysloviť verše z Biblie, ktoré humor odsudzujú.

 

img


Byť kresťanom je vraj skoro rovnaké ako byť dieťaťom, pretože tak ako nedospelý jedinec musí dbať na dodržiavanie príkazov a zákazov, aj veriaci sa poddáva stredovekom zaváňajúcim pravidlám.

 

Možno vás zaujme: Výrok tohto muža sa zachoval tisícročia, pretože je neskutočný!

 

Nie je to lákavé, nikto by predsa nechcel život bez chuti, dobrodružstva a smiechu. Ale ak by na tom bolo čo i len zrnko pravdy, prečo by sa toľko sŕdc nechalo zviesť vierou?

 

Rodí sa vo vzťahu

Najskôr je dôležité ujasniť si, že viera sa rodí tam, kde jestvuje vzťah medzi človekom a Bohom. Ako to už v každučkom spojení býva, platia isté záležitosti, ktorých hlavnou motiváciou je láska.

 

img

 

V partnerstve muža a ženy je to i nepísomne definované tak, že obaja si zachovajú vernosť, vzájomne si budú oporou a neopustia sa, ani keď nadíde súženie vo forme choroby, nešťastia či chudoby. Ak sú obaja účastníci zaľúbení, potom nevnímajú ako bremeno, že sa intímne nezblížia s kýmkoľvek iným, skôr naopak, ani len sa nad tým nezamýšľajú. S Bohom je to ešte hlbšie, ešte pevnejšie, oveľa zmysluplnejšie. On sľúbil, že neopustí a vždy sa k Nemu môže prihovoriť. Povedal, že bude verný, hoci ľudia zlyhávajú a zanechávajú nevernosti. Vyjadril sa, že aj najväčšie nešťastie sa v jeho rukách premení na zlato. Áno, On si zaslúži viac, ako len dodržiavanie prikázaní a ten, čo ho pozná, vie, že Mu nikdy nesplatí všetko dobro, ktoré preukázal.

 

img

 

Všetko je dovolené
Ak by sa to rozmenilo na drobné, Boh v skutočnosti nenúti. Apoštol Pavol sa na vec tiež pozeral triezvo a celú myšlienku zhrnul v pozoruhodnom vyhlásení: „Všetko je mi dovolené, ale nie všetko prospieva."

 

Pokiaľ človek zhreší (čo sa iste stane, pretože dokonalý je len On), Boh nezošle strašidelný trest a ani nijako inak nepotrápi. Treba si uvedomiť, že niektorými činmi sa trápime sami a čo občas považujeme za potrestanie, je v konečnom dôsledku len nevyhnutný následok. Boh je natoľko dobrý, že vtisol slobodnú vôľu a v rámci nej sa rozhoduje, čo je správne a čo nie, čo bude mať zničujúci vplyv a čo nie.

 

Smiech
A nakoniec, Boh za nijakých okolností nekritizuje smiech. On je predsa jeho vynálezca, vymyslel ho a dal mu aj zvuk. Prekáža mu iba, ak je to smiech zlomyseľný, ak sa v ňom ukrýva posmech alebo čokoľvek s úmyslom ublížiť.

 

img

 

Prečítajte si: Rady z Biblie – Ako začať odznovu

 

Výhody
Výhody, ktoré sa získavajú priklonením sa ku kresťanstvu, sú všelijaké. Naša nádej nie je chvíľková, ale presahuje smrť. Bývali sme stratení, ale napokon sme našli nielen seba samých, ale aj to, čo sme nehľadali. Naša sila je nezničiteľná, nevychádza totiž z nás. A viera, to je ten najvzrušujúcejší príbeh, ktorý sa môže napísať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies