Európsky startup tvrdí, že bude schopný dopravovať ľudí z New Yorku do Londýna za 90 minút hypersonickým lietadlom

NETKY.SK • 27 Jún 2023, 16:30 • 2 min
Európsky startup tvrdí, že bude schopný dopravovať ľudí z New Yorku do Londýna za 90 minút hypersonickým lietadlom

VAUD - Európska spoločnosť Destinus sa snaží vyrobiť hypersonické osobné lietadlo, ktoré, ako tvrdia, bude schopné letieť z New Yorku do Londýna len za 90 minút.

slovakia

left justify in out

Je to len niečo vyše 20 rokov, čo Air France vyradila Concorde z prevádzky kvôli bezpečnostným obavám a prevádzkovým nákladom. Concorde však zvládol cestu z Londýna do New Yorku len za krátke tri hodiny. S lietadlom však boli spojené mnohé vysoké náklady, vrátane obrovskej spotreby paliva na cestujúceho, ako aj obáv z lietadiel, ktoré by mohli spôsobiť sonický tresk nad obytnými štvrťami. Teraz sa však jedna európska spoločnosť snaží prekonať služby, ktoré poskytuje Concorde, s takzvaným "hypersonickým" osobným lietadlom, ktoré sa v súčasnosti vyvíja.

 

img

Destinus L je ten väčší z dvoch navrhovaných dizajnov.

 

Startup Destinus má už v súčasnosti vypracované plány na hyperzvukové lietadlo. Súčasné konštrukcie sa skladajú z "obchodného lietadla" - čo znamená malé súkromné lietadlo - ktoré môže prepravovať okolo 25 ľudí, nazývané Destinus S. Letieť by malo v extrémne vysokej nadmorskej výške okolo 108 000 stôp – pre kontext, ťažné dopravné lietadlo Boeing 737 môže letieť len vo výške okolo 41 000 stôp, takže hypersonické lietadlo je asi o 60 000 stôp vyššie. To by tiež spôsobilo rýchlosť lietadla päť Machov, čo znamená, že by bolo schopné cestovať asi päťkrát rýchlejšie ako zvuk.

 


Podľa uvedenej teórie by to teda znamenalo, že lietadlo by mohlo cestovať z Paríža do New Yorku len za 90 minút. Ďalší model lietadla s názvom Destinus L bude navrhnutý tak, aby prevážal okolo 300-400 ľudí. Lietadlo je stále vo vývoji a spoločnosť Destinus očakáva, že prvé objednávky budú k dispozícii okolo rokov 2032 2035 pre Destinus L. 

 

Použijú kvapalné vodíkové palivo a raketové motory pre svoju silu a turbot bude spárovaný s prídavným motorom, aby sa lietadlo dostalo zo subzvukových na nadzvukové rýchlosti. Následne sa spustí náporový motor, aby sa letún dostal do hyperzvukovej rýchlosti.

 

img

Očakáva sa, že Destinus L bude k dispozícii po roku 2040.

 


Vodíkové palivo je tiež kľúčové pre konštrukciu, pretože vodík je tiež aj účinným chladiacim činidlom. Toto bude nevyhnutné na zabezpečenie toho, aby sa lietadlá počas letov neprehrievali. Na Parížskej leteckej šou, vyššia manažérka pre rozvoj podnikania Martina Löfqvist povedala: "Je to niekde medzi raketou a lietadlom. Hovorili sme s mnohými leteckými spoločnosťami a letiskami, ktoré tiež podporujú myšlienku, že vodík bude budúcnosťou letectva."


Projekt však nie je vôbec lacný, pretože Destinus v súčasnosti financuje svoj hyperzvukový program poskytovaním služieb energetickému sektoru.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies