Sloboda tlače v Číne je nadmieru ohrozená, australskú novinárku už zatkli čínske úrady oficiálnou cestou

NETKY.SK • 8 Február 2021, 08:55 • 2 min
Sloboda tlače v Číne je nadmieru ohrozená, australskú novinárku už zatkli čínske úrady oficiálnou cestou

V Číne bola oficiálne zatknutá australská novinárka. Čína vyhostila všetkých amerických novinárov, ktorí tam pracovali, zrejme reagovala na oplátku za obmedzenie počtu čínskych novinárov pracujúcich v USA.

slovakia

left justify in out

Čínske úrady oficiálne zatkli austrálsku novinárku čínskeho pôvodu Cheng Lei, ktorú v Číne zadržiavajú od augusta 2020. Informoval o tom i portál theguardian.com. Austrálska ministerka zahraničných vecí Marise Payneová tiež uviedla, že Chengová bola v piatok formálne uväznená v Číne, asi šesť mesiacov po prvom zadržaní.  „Ak neexistujú dôkazy, Chengovo zatknutie iba zvyšuje dojem, že Peking sa nestará o slobodu tlače. Jej prípad predstavuje jasné varovanie pre ostatných novinárov, aby podporili vládu alebo riskovali väznenie,“ vyjadril sa Peter Greste, austrálsky novinár, ktorý sa stal aktivistom za slobodu tlače po tom, čo bol na viac ako rok zadržiavaný v Egypte.

 

 

 

img

 

Cheng Lei, moderátorku pracujúcu pre čínsku štátnu televíziu vysielajúcu v anglickom jazyku China Global Television Network zadržali v auguste minulého roka pre podozrenie z ohrozenia národnej bezpečnosti. Oficiálne zatknutie prebehlo 5. februára na základe podozrenia z nelegálneho vyzrádzania štátnych tajomstiev zahraničiu, uviedla Paynová. Austrália už viackrát vyjadrila obavy v súvislosti so zadržiavaním Cheng Lei v spojitosti s okolnosťami jej zadržania a zdravia, povedala Paynová. Ministerka zahraničných vecí dodala, že pracovníci veľvyslanectva zadržiavanú novinárku navštívili spolu šesťkrát, naposledy v januári.

 

Podobných incidentov sa minulý rok odohralo viac a ich aktérmi boli zahraniční novinári. Dvaja austrálski novinári pôsobiaci v Číne ušli z krajiny v septembri minulého roka. Do svojej vlasti sa vrátili na odporúčanie austrálskej vlády po tom, čo im čínske úrady zakázali vycestovať, kým ich nevypočuje polícia v súvislosti s prípadom Cheng Lei. Začiatkom minulého roka Čína vyhostila všetkých amerických novinárov, ktorí tam pracovali pre The New York Times, The Washington Post a The Wall Street Journal. Čína tak zrejme reagovala na oplátku za obmedzenie počtu čínskych novinárov pracujúcich v USA.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies