Európsky parlament prijal uznesenie, v ktorom vzdal hold obetiam totality

NETKY.SK • 19 September 2019, 16:45 • 2 min
Európsky parlament prijal uznesenie, v ktorom vzdal hold obetiam totality

BRUSEL/ŠTRASBURG - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) navrhli počas dnešného dňa v Štrasburgu, aby bol deň 25. máj vyhlásený za Medzinárodný deň hrdinov boja proti totalite.

slovakia

left justify in out

Pri príležitosti 80. výročia začiatku druhej svetovej vojny EP upozornil na to, že je dôležité pamätať na tragickú minulosť Európy, aby sa zachovala budúcnosť kontinentu. Európsky parlament vzdal hold obetiam stalinizmu, nacizmu a iným totalitným a autoritárskym režimom v uznesení, za ktoré sa vyslovilo 535 poslancov, 66 bolo proti a 52 sa zdržali hlasovania.

 

img

 

Poslanci 80 rokov po nacisticko-sovietskej zmluve známej ako Pakt Molotov-Ribbentrop požadujú "spoločnú kultúru spomienok", čo má posilniť odolnosť Európanov voči moderným hrozbám pre demokraciu. Pripomenuli, že európska integrácia bola už od svojho začiatku reakciou na utrpenie spôsobené dvoma svetovými vojnami a bola postavená ako model mieru a zmierenia založený na hodnotách spoločných pre všetky členské štáty. "Európska únia je preto osobitne zodpovedná za ochranu demokracie, dodržiavanie ľudských práv a právny štát," uvádza sa v uznesení.

 

img

 

Parlament chce, aby členské štáty EÚ podporovali vzdelávanie o našich spoločných európskych dejinách, najmä medzi mladšou generáciou, začlenením histórie do učebných osnov a učebníc všetkých škôl v Únii. Poslanci zároveň navrhli ustanoviť 25. máj za Medzinárodný deň hrdinov boja proti totalite s cieľom poskytnúť budúcim generáciám "jasný príklad správneho postoja, ktorý treba prijať voči hrozbám totalitného zotročenia".

 

img

 

Deň 25. máj je dňom výročia popravy poľského hrdinu a protinacistického bojovníka Witolda Pileckého, ktorý ako prvý odhalil zverstvá v koncentračnom tábore Osvienčim, odkiaľ sa mu podarilo utiecť. Popravil ho komunistický režim v roku 1848 na základe vykonštruovaných obvinení zo špionáže a ďalších zločinov.

 

 

Politici odsúdili extrémistické a xenofóbne politické sily v Európe za skresľovanie historických faktov a za používanie symbolizmu a rétoriky totalitnej propagandy vrátane rasizmu, antisemitizmu a nenávisti voči sexuálnym a iným menšinám. Parlament v tejto súvislosti vyzval členské štáty, aby bojovali proti nenávistným prejavom a násiliu na internete či verejných priestranstvách.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona