Mesto Veľký Krtíš žiada o riešenie situácie v utečeneckom tábore

NETKY.SK • 6 September 2023, 19:30 • 2 min
Mesto Veľký Krtíš žiada o riešenie situácie v utečeneckom tábore

Mesto Veľký Krtíš poslalo 30.8.2023 otvorený list týkajúci sa zriadeného tábora pre nelegálnych utečencov, ktorý sa nachádza na jeho území. Situácia v tomto tábore je momentálne napätá a vyvolala obavy medzi miestnym obyvateľstvom aj úradmi mesta.

slovakia

left justify in out

V liste adresovanom rôznym verejným inštitúciám mesto Veľký Krtíš vznáša niekoľko dôležitých otázok týkajúcich sa bezpečnosti, hygieny a ľudskej dôstojnosti nelegálnych utečencov, ktorí sú umiestnení v tábore. Opatrenia týkajúce sa protipožiarnej bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci v súvislosti s výrobnou halou, ktorá je súčasťou tohto tábora, sú predmetom záujmu, rovnako ako aj hygienické opatrenia a dodržiavanie hygienických štandardov s cieľom predchádzať šíreniu chorôb medzi populáciou vo výrobnej hale a mimo nej.


Ďalšou dôležitou témou, ktorá sa v liste spomína, je právo na zachovanie ľudskej dôstojnosti cudzincov, ktorí sú v tábore umiestnení. List zdôrazňuje potrebu dôstojného zaobchádzania so všetkými osobami a vyjadruje obavy ohľadne postupu Slovenskej republiky v tejto záležitosti.

 

Táto situácia naliehavo vyžaduje pozornosť a riešenie zo strany príslušných orgánov, aby sa zabezpečilo dodržiavanie zákonných predpisov a ľudských práv voči osobám umiestneným v tábore.

RÚVZ zatiaľ na list odpovedal že nie je kompetentný vykonať kontrolu v zariadeniach MV SR – v táboroch,...

Toto ale nie je zariadenie MV SR, ale prenajatá hala od súkromnej firmy.

 

Ing. Marián Balko, prednosta MsÚ vo Veľkom Krtíši nám dnes odpovedal na pár otázok:

 

Otázka: Zriadil štát tento tábor bez vášho vedomia na mieste výrobnej haly?
Odpoveď: O zriadení zariadenia vo výrobnej hale nebolo Mesto Veľký Krtíš informované. Z toho dôvodu sme iniciovali petičnú akciu, kde sa budú mať možnosť občania vyjadriť. Záujem o petíciu je veľký.
 
Otázka: Kedy a ako ste sa o tom dozvedeli?
Odpoveď: Z médií a diania v meste. Aj keď ministerstvo nemá povinnosť o danej skutočnosti mesto informovať, tento postup určite smerom ku samospráve nie je korektný. Do dnešného dňa nie je doriešený zo strany nájomcu ani komunálny odpad (prihlásenie sa na MsÚ).

 
Otázka: Ako dlho trvala príprava tohto miesta?
Odpoveď: V danom prípade ťažko hovoriť o príprave, z našich zistení sú tam mnohé podozrenia z pochybení, preto sme adresovali otvorený list predmetným orgánom. Zverejnili sme ho na facebooku mesta a v aplikácii mesta.

 

Otázka: Koľko ľudí je už v tábore?
Odpoveď: Podľa informácií zo stretnutia so samosprávou, ktoré sa uskutočnilo  včera je tam teraz viac, ako 800 ľudí.


Otázka: Majú zabezpčený nejaký nocľah, stravu a sociálne zariadenie?
Odpoveď: Ako som už podotkol, z našej strany sme podnikli kroky, ktoré smerujú k podozreniam, že primerané podmienky tam nie sú zabezpečené. Budeme čakať na vyjadrenie predmetných orgánov a o zisteniach budeme informovať.

 

Otázka: Viete z akých krajín sú migranti?
Odpoveď: V prevažnej miere je deklarovaný je pôvod zo Sírie.


Otázka: Ako situáciu rieši štát?
Odpoveď: My vnímame situáciu, ako nezvládnutú. Nie je to len náš názor, ale aj názor mnohých iných samospráv. Zároveň sme deklarovali požiadavku, na zmenu prístupu v riešení migračnej krízy – asistencia armády, preplácanie nákladov samospráv, zavedenie hliadkovej činnosti na hraniciach v spoločných hliadkach s armádou (Uvedomujeme si, že nie je možné zachytiť celú vlnu. Účelom by malo byť vytvorenie tlaku na jej spomalenie a rozdelenie – aby nesmerovala masívne do SR.)

 

Otázka: Viete, kedy z vášho mesta odídu alebo či budú pribúdať ďalší?
Odpoveď: Pribúdajú ďalší a vývoj nie je dostatočne čitateľný.

 

O ďalšom vývoji v meste Vás budeme priebežne informovať



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies