Európska ultrapravica privítala výsledky prezidentských volieb v Rakúsku

NETKY.SK • 25 Apríl 2016, 14:31 • 2 min
Európska ultrapravica privítala výsledky prezidentských volieb v Rakúsku

VIEDEŇ - Ultrapravicové strany vo Francúzsku, Taliansku a Nemecku privítali nedeľňajšie víťazstvo kandidáta pravicovej populistickej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Norberta Hofera v prvom kole prezidentských volieb ako protest voči Európskej únii.

slovakia

left justify in out

"Ľudia v Európe si čoraz viac uvedomujú, že EÚ je protidemokratická konštrukcia, ktorá si podmaňuje ľudí," citovala dnešné vyjadrenie šéfky francúzskeho Národného frontu Marine Le Penovej agentúra DPA.

 

Ľudia si začínajú uvedomovať, že EÚ nedrží svoje sľuby o napomáhaní ekonomickému rastu a obmedzení imigrácie, dodala v rozhovore pre televíznu stanicu France 2. Hofer získal v prvom kolo prezidentských volieb v Rakúsku v nedeľu 35 percent hlasov. Do druhého kola volieb, ktoré budú 22. mája, s ním postúpil kandidát Zelených Alexander Van der Bellen, ktorý skončil s 21 percentami hlasov.

 

FPÖ "vyzýva na kontrolovanú migráciu, viac pracovných príležitostí a inú Európu - rovnako ako my chcú pravidlá, poriadok, prácu a pokoj," reagoval šéf talianskej ultrapravicovej Ligy Severu Matteo Salvini.

 

Nemecká politička Frauke Petryová, ktorá vedie protiimigračne zameranú Alternatívu pre Nemecko (AfD), blahoželala Hoferovi na Twitteri. Hofer v nedeľu večer varoval, že ako prezident by zvažoval krajné opatrenie rozpustiť centristickú vládu sociálnych demokratov a konzervatívcov, ak sa nepodarí naštartovať ekonomiku iným spôsobom.

 

Povedal tiež, že v prípade svojho zvolenia do funkcie odmietne podpísať uzákonenie dohody medzi USA a EÚ a namiesto toho vypíše o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) referendum.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies