EÚ vyšetruje dohodu medzi Google a Meta o reklamných službách

NETKY.SK • 11 Marec 2022, 12:48 • 2 min
EÚ vyšetruje dohodu medzi Google a Meta o reklamných službách

BRUSEL – Protimonopolné regulačné úrady Európskej únie (EÚ) začali v piatok vyšetrovať dohodu o online zobrazovaní reklamných služieb medzi spoločnosťami Alphabet, vlastníkom Google, a Meta, materskou spoločnosťou Facebooku.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je podozrenie, že dohoda môže porušovať pravidlá bloku o spravodlivej hospodárskej súťaži. Európska komisia (EK) uviedla, že vyšetrovanie sa zameria na dohodu medzi Facebookom a Google z roku 2018 nazvanú Jedi Blue, ktorá môže mariť pokusy súperov v oblasti reklamy. Podľa Komisie dohoda môže byť súčasťou snahy vylúčiť služby reklamnej technológie, ktoré konkurujú programu otvorených ponúk Google, čo by poškodilo vydavateľov a spotrebiteľov. TASR správu prevzala z agentúry AP.

 

 

Cieľom vyšetrovania je zistiť, či obe spoločnosti prostredníctvom dohody obmedzili a narušili hospodársku súťaž na už aj tak koncentrovanom trhu reklamných technológií na úkor konkurenčných technológií zobrazovania reklám, vydavateľov a v konečnom dôsledku spotrebiteľov, uviedla v piatok európska komisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová. Dohodu vyšetruje aj britský protimonopolný úrad a európske regulačné úrady majú v úmysle s ním úzko spolupracovať. Google a Facebook, premenovaný na Meta, zatiaľ nereagovali na žiadosti o komentár.

 

Možno vás zaujme: Spoločnosť Disney oznámila „pauzu“ svojich aktivít v Rusku




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies