Europol pomohol španielskym úradom rozbiť skupinu pašujúcu nelegálnych migrantov

NETKY.SK • 14 August 2023, 18:00 • 2 min
Europol pomohol španielskym úradom rozbiť skupinu pašujúcu nelegálnych migrantov

Brusel 14. augusta (TASR) - Orgány činné v trestnom konaní zo Španielska za pomoci Európskeho policajného úradu (Europol) zatkli 19 osôb zapojených do pašovania migrantov v Európe. Europol spresnil, že zadržaní boli súčasťou širšej siete pašujúcej migrantov zo Sýrie cez Líbyu, Tunisko a Alžírsko do Španielska, Nemecka a Nórska, informuje spravodajca TASR.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovanie vedené španielskou políciou, podporované Europolom a nemeckou spolkovou políciou, viedlo k rozloženiu skupiny organizovaného zločinu, ktorá uľahčila sekundárne pohyby nelegálnych migrantov zo Španielska do Nemecka a Nórska. Táto skupina bola súčasťou väčšej siete zapletenej do pašovania sýrskych občanov po trase Sýria – Sudán alebo Spojené arabské emiráty – Líbya – Alžírsko – Španielsko, ktorú španielska polícia zlikvidovala už začiatkom roku 2023.

 

Europol pripomenul, že spoločný akčný deň stanovený na 20. júna viedol k 19 zatknutiam (16 Sýrčanov a traja Maročania), pričom razie sa konali na siedmych rôznych miestach a podarilo sa zaistiť päť áut, mobilné a úložné zariadenia (smartfóny, počítače, pamäťové karty), približne 10.000 eur v hotovosti a rôzne doklady. V júni 2022 španielske úrady začali vyšetrovanie zločineckej skupiny, ktorá sídlila v mestách Toledo a Cuenca. Skupina sprostredkovávala prepravu nelegálnych migrantov z pobrežných oblastí do okolia Madridu, kde ich na siedmich miestach schovávala v nehygienických podmienkach, čím ohrozovala ich zdravie. Odtiaľ im prevádzači vybavovali odchod do cieľovej destinácie, najmä do Nemecka a Nórska, po zemi alebo letecky cez letisko Madrid – Barajas

Zadržaná zločinecká sieť je podozrivá z organizovania viac ako 68 nelegálnych transferov a následného pašovania viac ako 550 sýrskych migrantov do EÚ. Podľa tlačovej správy Europolu zločinecká skupina bola úzko prepojená s ďalšími bunkami prevádzačov migrantov, ktoré uľahčovali pašovanie z Ázie a Afriky do Európy. Úzko prepojená sieť presúvala migrantov medzi miestnymi obchodníkmi s ľuďmi z jednej krajiny do druhej, pričom zabezpečovala vyberanie a distribúciu ziskov z trestnej činnosti pomocou moslimského bankového systému hawala.

 

Celková cena za cestu zo Sýrie do cieľovej európskej destinácie bola vyše 20.000 eur. Doterajšie vyšetrovanie zistilo, že ceny za jeden úsek pašeráckej trasy boli nasledovné: 4000 eur z Bejrútu do Egypta lietadlom; 3500 eur z Egypta cez Líbyu a Tunis do Alžírska po súši; 10.000 eur z alžírskeho pobrežia na španielske pobrežie cez more a potom po súši do Madridu alebo miest Cuenca a Toledo; od 1000 do 2000 eur zo Španielska do Nemecka a Nórska. Europol pri tejto operácii uľahčil výmenu informácií a poskytol operatívnu koordináciu a potrebnú analytickú podporu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / Jaromír Novak Foto: The420CyberNews (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies