Odborné rady pre zamilovaných dvadsiatnikov: Prečo sú vzťahy mladých ľudí také nestabilné a plytké?

NETKY.SK • 2 Január 2024, 17:00 • 2 min
Odborné rady pre zamilovaných dvadsiatnikov: Prečo sú vzťahy mladých ľudí také nestabilné a plytké?

Ako zistím, či je to ten pravý? To je otázka, ktorú počúva odborníčka na vzťahy doktorka Gail Saltz párkrát do mesiaca, najmä od mladých ľudí. Či už je niekto čerstvo zasnúbený, alebo má jednoducho pocity úzkosti vo vzťahu, hovorí, že dostať túto otázku nie je pre ňu „vôbec žiadnym prekvapením“. A ako nás nedostatok lásky v detstve oberá o lásku v dospelosti?

slovakia

left justify in out

Tento problém súvisí aj s novoobjaveným pocitom nezávislosti, ktorý mladí dospelí často cítia, povedala Saltz. Je to čas, keď sa ľudia odtrhnú od svojich rodných miest, idú na vysokú školu a získajú prvé seriózne zamestnania. S nezávislosťou prichádza viac zodpovednosti a viac situácií, keď sa od vás očakáva, že na veci prídete sami, v živote aj vo vzťahoch.

Sú sociálne siete skryté zlo?

Pre dnešných mladých ľudí predstavuje technológia niekoľko nových výziev, najmä v oblasti komunikácie. Deväťdesiat percent ľudí vo veku 18 až 29 rokov používa sociálne médiá, ktoré môžu podnecovať negatívne pocity, ako je neistota a žiarlivosť, pretože nám to umožňuje sledovať ľudí – aj keď nám ukazuje veci, ktoré by sme radšej nevideli. 

Zatiaľ čo technológia môže zhoršiť určité nezhody, komunikačné chyby medzi mladými dospelými predchádzajú smartfónom. To, že máte menej skúseností vo vzťahoch, znamená, že možno ešte nemáte nástroje, ako sa vyrovnať s vecami, ako je žiarlivosť alebo konflikt. A možno budete mať problém prediskutovať tieto zložité témy s partnerom alebo sa popasovať s odpoveďou, ak sa ocitnete na strane príjemcu.

Rovnako ako naučiť sa byť v zdravom vzťahu s inou osobou si vyžaduje čas, tak isto si vyžaduje čas prísť na to, ako sa milovať – a postaviť sa za svoje potreby. „Jedným z cieľov zoznamovania je zistiť, čo sa vám páči a čo nie, v čom môžete robiť kompromisy, a urobiť zo seba lepšieho a empatickejšieho komunikátora,“ povedalaDr. Saltz.

Rada pre dvadsiatnikov

Jedna z najväčších lekcií, ktorú sa môžete naučiť vo svojich 20 rokoch, vysvetlila Dr. Saltz, je byť spokojný sám so sebou. 

Ak sa zbavíte pocitu, že musíte byť s niekým, aby ste boli celiství, budete pripravení stať sa stabilnejším partnerom. A je dôležité akceptovať, že väčšina konfliktov vo vzťahoch nie je taká závažná alebo ohromujúca, ako sa nám môže zdať, keď sme mladí.

„Ak chcete mať zmysluplnejší a trvalejší vzťah so sebou samým aj s niekým iným, musíte akceptovať množstvo rôznych pocitov, vrátane niektorých negatívnych,“ dodala. 

"Skutočná intimita pochádza zo zraniteľnosti voči inej osobe a vyžaduje si budovanie dôvery."

"On/a sa zmení" mánia

V toxických vzťahoch nie je zrovna novým fenoménom túžba zmeniť nezdravého jedinca na vyhovujúceho partnera do stabilného vzťahu.

Z lásky, starostlivosti alebo núdze (v prípade detí) ľudia zostávajú v týchto vzťahoch a myslia si, že ich ďalší prejav láskavosti alebo ich ďalší vzácny dar veci zlepší. Nikdy to tak nie je, a to je smutná realita tohto typu osobnosti. Žiadne množstvo dobra alebo skrúšenosti z vašej strany ich nikdy neprinúti zmeniť sa.

Prečo ľudia zotrvávajú v týchto vzťahoch je často zložité alebo úplné tajomstvo, ale jedna vec je istá, nestabilná osobnosť potrebuje pomoc. A vy osobne ich nemôžete opraviť.  


Vaša pomoc sa vie obrátiť proti vám

Jediná vec, ktorú môžete urobiť, je pokúsiť sa im získať odbornú pomoc, ale aj tak sa to môže obrátiť proti a často sa to stáva. Emočne labilní ľudia často nevidia, že je s nimi niečo v neporiadku, minimalizujú svoje činy, alebo povedia, že vy ste problém, nie oni, a potom na vás vybuchnú.

Napriek tomu potrebujú pomoc. Odborná pomoc od niekoho, kto je zručný v jednaní s jednotlivcami, ktorí majú charakterové chyby. A keď už sme pri tom, možno budete potrebovať aj pomoc kompetentného lekára, aby ste pochopili, že nič z toho nie je vaša chyba.

Ak niekoho takého poznáte alebo ste s niekým vo vzťahu, musíte si dávať pozor, aby ste neboli duševne alebo psychicky traumatizovaní a samozrejme, ak dôjde k násiliu, a často k nemu dochádza, musíte vyhľadať pomoc alebo dokonca prístrešie.

Známky toxického partnera:

Protirečenie ich vlastným výrokom - Tvrdenie, že niečo robí, ale nekoná v súlade s tým, je jasným varovným signálom. 

Nekomunikuje správne - Ak sa váš partner bojí pred vami otvoriť, môže to byť vyčerpávajúce. Nebyť zraniteľný voči partnerovi bude znamenať len to, že nie sú dostatočne seriózni na to, aby riešili komunikačné problémy vo vzťahu. 

Cítite sa zle v danom vzťahu - Váš partner vás nikdy neprestane kritizovať vždy, keď urobíte chybu? Nie je to znak zdravej kritiky, ale znak emocionálneho mučenia prostredníctvom vedomia. Môžete zistiť, že váš partner vás nepodporuje alebo nepovzbudzuje zakaždým, keď urobíte chybu. Namiesto toho budú hľadať spôsoby, ako sa budete cítiť horšie, hoci sa už zmietate v pocitoch viny.

Odolávajú akejkoľvek forme zmeny -  Ak však váš partner nie je ochotný skúšať nové veci, ktoré by boli dobré pre vás oboch, potom je to určite prejav zlého zaobchádzania.

Majú rýchle zmeny nálad -  Keď chodíte s emocionálne labilnou osobou, zdá sa, že celá jej osobnosť sa doslova mení vám pred očami. Niekedy je smiešne, ako rýchlo sa na vás prepnú. Niekedy to však môže byť únavné a vybrať si svoju daň.

Keď prídete domov z práce alebo večer von, nikdy neviete, ktorú verziu z nich dostanete.

Osoba si nevie priznať vlastné chyby - Nikdy nepriznať vlastnú chybu je znakom emocionálnej neschopnosti. 

Utekanie pred problémami - Ak máte partnera, ktorý nie je ochotný hovoriť alebo diskutovať o riešení problémov, môže byť emocionálne nestabilný. Majú tendenciu sa pred povinnosťami skôr skrývať, než by sa tým zaoberať.

Osoba sa ľahko nahnevá a rozruší ľudí - Táto osoba bežne robí žarty alebo niečo hovorí bez toho, aby premýšľala o dôsledkoch. Ľahko sa nahnevajú a rozčúlia kvôli tomu, že jedna vec nie je taká, ako očakávali.

Aj keď možno svojho partnera milujete a chcete mu pomôcť, nie je vašou úlohou ho napraviť. Všetko, čo môžete urobiť, je podporiť, čo môže zahŕňať navrhnutie, aby vyhľadali terapiu, ako aj hľadanie terapie pre seba.  

Ak je toho však niekedy priveľa, ak máte pocit, že sa vo vzťahu strácate , ohrozujete svoje zdravie a pohodu a stávate sa aj emocionálne nestabilnými, je čas na prehodnotenie.  
V zdravom vzťahu sa musia osobnosti oboch partnerov navzájom prelínať. Láska nemusí nutne znamenať kompatibilitu. A zaslúžite si zažiť oboje.   

Zdroje:

https://www.washingtonpost.com/brand-studio/hulu/normal-people/the-truth-about-young-love/

https://www.jnforensics.com/post/eggshell-relationships-living-with-the-emotionally-unstable-personality

https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/relationships/love-sex/5-red-flags-that-your-partner-is-emotionally-unstable-and-immature/photostory/79569299.cms?picid=79569305

https://www.innovative-match.com/blog/are-you-dating-someone-emotionally-unstable

https://hackspirit.com/warning-signs-youre-in-a-relationship-with-an-emotionally-unstable-person/

https://en.tempo.co/read/924085/10-signs-you-are-dating-an-emotionally-unstable-person

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: bosslevelgamer.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies