EUROFONDY: V slovenskom pohraničí vyrastajú vďaka eurofondom atraktívne ekocentrá (+VIDEO)

NETKY.SK • 5 Január 2024, 09:11 • 2 min
EUROFONDY: V slovenskom pohraničí vyrastajú vďaka eurofondom atraktívne ekocentrá (+VIDEO)

V rámci projektu 3E-Morava Natur boli na posilnenie environmentálnej výchovy spojenej s prírodnou turistikou z programu cezhraničnej spolupráce Interreg SK-AT zriadené 4 ekocentrá, spolu za 2,2 milióna eur. Tri sa nachádzajú na Slovensku – v Stupave, Devínskej Novej Vsi a Moravskom Svätom Jáne a jedno v rakúskom Hohenau.

slovakia

left justify in out

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI) podporujeme krásne a hlavne užitočné projekty. Napríklad ekocentrá, ktoré vďaka Programu cezhraničnej spolupráce Interreg vznikajú pri slovenských hraniciach. V nich sa deti rôznych vekových skupín vzdelávajú v témach z oblasti ekovýchovy , ale čo je najdôležitejšie, učia sa láske k prírode, uvádza správa ministerstva.

Jedno také ekocentrum vzniklo aj v Stupave, neďaleko tamojšieho barokového kaštieľa. Svoje miesto našlo v kultúrnej pamiatke, ktorú miestni poznajú pod názvom Krupičkov dom. Žil v ňom historicky posledný záhradník kaštieľskych záhrad - pán Krupička. Zázemie tu však mali aj koniari či iný obslužný personál kaštieľa.


„Tieto priestory boli roky rokúce prázdne, zanedbané a zarastené. Vďaka dlhoročnej snahe nadšencov a dobrovoľníkov, ktorí túto časť parku začali v roku 2012 čistiť a odkrývať jeho hodnotu, sa zmenili na nepoznanie. Okrem iného sa podarilo z náletovej zelene vysekať aj zachované konštrukcie historického skleníka. Nakoniec sa v týchto zaujímavých priestoroch zrodil, aj vďaka podpore z eurofondov, projekt ekocentra,“ hovorí jeho koordinátorka Silvia Nagyová.

Do kultúrnej pamiatky sa po dlhých rokoch vrátil život. Ekocentrum otvorilo svoje brány v septembri 2022 a teší sa veľkej obľube nielen žiakov materských a základných škôl, ale celej verejnosti. V parku vznikol i náučný chodník a ekocentrum tiež funguje ako zázemie pre semináre, regionálne aj cezhraničné ekologické projekty, priestor pre výstavy a vernisáže, turistické infocentrum a podobne.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Rastislav Čižmár
Zdroj/Foto: Ekocentrum v Stupave. (MIRRI SR)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies