Pentagon priznal zraniteľnosť svojho námorníctva a zorganizoval najväčšie námorné cvičenie za posledných 40 rokov

NETKY.SK • 6 August 2021, 14:12 • 2 min
Pentagon priznal zraniteľnosť svojho námorníctva a zorganizoval najväčšie námorné cvičenie za posledných 40 rokov

MOSKVA – Päť flotíl, tisíce námorníkov, tisíce vojnových lodí a ponoriek. V USA sa začalo najväčšie námorné cvičenie Large Scale Exercise 2021 (LSE) za posledných 40 rokov. Manévre budú trvať dva týždne v 17-tich časových pásmach naraz – to je veľa aj na Pentagon. Cieľom je vizuálne demonštrovať silu americkej flotily Rusku a Číne.

slovakia

left justify in out

Scenár cvičenia je globálnym odporom USA voči potenciálnemu nepriateľovi na celom svete. Američania si vyskúšajú nové taktické a strategické techniky, vypracujú interakciu lodí s lietadlami na báze nosičov a vyskúšajú si pokročilé zbrane a vybavenie v akcii.

 

img

 

Admiráli chcú dokázať schopnosť fungovania svojej námornej sily súčasne vo viacerých regiónoch. Zapojili všetky typy lodí amerického námorníctva – lietadlové lode, raketové krížniky, torpédoborce, ponorky, nosiče helikoptér, plávajúce doky. Tridsaťšesť jednotiekpiatich operačných flotíltroch námorných expedičných divízií.

 

Oblasti cvičení: Atlantický oceán, Tichý oceán, JuhočínskeVýchodočínske more, ČierneStredozemné more. Hlavným cieľom velenia je nadviazať spoluprácu medzi formáciami lodí, vybudovať spoľahlivý kanál výmeny informácií, súradnicových povrchových, ponorkových a leteckých síl. Je tiež potrebné vypracovať námorné operácie, rozmiestnenie základní, akcie v blízkosti pobrežia simulovaného nepriateľa.

 

img

 

Podľa analytikov sú cvičenia zamerané proti krajinám, ktoré sa na medzinárodnej scéne pokúšajú presadzovať politiku nezávislú od Washingtonu. Organizátori sa netaja, že v prvom rade ide o Rusko a Čínu.

 

Vzhľadom na to, že niektoré fázy cvičenia sa budú konať v blízkosti Krymu a pobrežia Taiwanu, americkí námorníci budú riskovať že ruskej a čínskej armáde to nebude ani zďaleka ľahostajné. To znamená, že sú možné provokácie, ako napríklad júnový incident s britským torpédoborcom Defender v Čiernom mori.

 

"Spojené štáty vytvárajú nový model vlastnej globálnej dominancie. Treba si všimnúť, že cvičení sa zúčastňujú iba Američania, ostatné krajiny NATO neboli pozvané. Rozhodli sa ukázať celému svetu, vrátane spojencov, že sú vedúcou vojenskou silou na planéte, schopnou bez problémov zvládnuť akéhokoľvek protivníka", vysvetlil člen Akadémie vojenských vied Sergej Sudakov.

 

 

Moskva a Peking budú manévre nepochybne pozorne sledovať a dôkladne analyzovať všetky taktické a strategické know-how zámorských admirálov.

 

Zdroj:  https://ria.ru/20210806/ucheniya-1744559350.html

 

  



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies