AKTUALIZÁCIA: Zomrel francúzsky herec Jean-Paul Belmondo

NETKY.SK • 6 September 2021, 16:42 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Zomrel francúzsky herec Jean-Paul Belmondo

PARÍŽ - Legendárny predstaviteľ francúzskeho filmu si zahral v snímkach ako napríklad Muž z Ria (1964), Muž z Hongkongu (1965), Veľký šéf (1969), Muž z Acapulca (1973) alebo Zviera (1977). Bol dvakrát ženatý a mal štyri deti.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 6. septembra 18:07

 

Vo veku 88 rokov zomrel francúzsky herec Jean-Paul Belmondo. O smutnej správe dnes informoval jeho právny zástupca. 

 

img

 

Rodák z Neuilly-sur-Seine sa narodil 9. apríla 1933. Syn francúzskeho sochára sa počas školy viac zaujímal o futbal a box. Nakoniec sa rozhodol pre hereckú kariéru. Študoval na parížskom konzervatóriu. 

 

Jeho filmová kariéra sa začala vo filme Moliére v roku 1956, jeho prvou veľkou rolou však bola postava antihrdinu Michela Poiccarda vo filme Na konci s dychom (1960) režiséra Jeana-Luca Godarda. Zahral si aj vo filozofickom filme Kňaz Léon Morin (1961) i v ďalšom Godardovom filme Bláznivý Petríček (1965).       

 

Postupne sa začínal presadzovať v komerčnejších projektoch, najmä v akčných filmoch alebo komédiách ako Muž z Ria (1964), Muž z Hongkongu (1965), Veľký šéf (1969), Muž z Acapulca (1973) alebo Zviera (1977). Až do polovice 80. rokov minulého storočia hrával najmä akčných, často cynických hrdinov. Hral s Romy Schneiderovou, Catherine Deneuve, Alainom Delonom a ďalšími vtedajšími velikánmi francúzskeho filmu.       

 

img

 

Popri jeho typických filmových postavách, kde sa striedal humor s kaskadérskymi kúskami, mu veľký úspech priniesli aj filmy, v ktorých stvárňoval vážne postavy. Snímky ako napríklad Borsalino (1970), Strach nad mestom (1975) či Policajt alebo darebák (1979) hercovi aj v bývalom Československu vyniesli nesmiernu popularitu.

 

V úsmevnej komédii Veselá Veľká Noc (1984) stvárnil postavu nenapraviteľného sukničkára, ktorý neustále tajne podvádza svoju manželku s mladou milenkou (Sophie Marceauová).

 

Prečítajte si tiež: ROZHOVOR: „Nejem múku, sladké si dám od kamarátky a zmrzlinu kradnem Laure,“ prezradila Dara Rolins v exkluzívnom rozhovore pre Netky!

 

Neskôr sa vrátil k divadlu, kde na prekvapenie divákov uprednostňoval klasické role. V roku 2001 utrpel počas dovolenky na stredomorskom ostrove Korzika mŕtvicu. Belmondo mal paralyzovanú pravú stranu tváre a zníženú pohyblivosť celej pravej strany tela. Jeho vážne ochorenie mu však nezabránilo celkom prestať hrať.

 

Jeho viac ako 90 filmových postáv počas hereckej kariéry obohatil ďalšou rolou vo filme Muž a jeho pes (2008).  V apríli 2007 hercovi udelili najvyššie francúzske štátne vyznamenanie, Rad čestnej légie.

 

img

 

Šarmantný herec z parížskeho predmestia mal úspech u nežného pohlavia. Jeho povestná štipka arogancie a nenútený prirodzený prejav si ľahko získavala obdivovateľky. Herec bol dvakrát ženatý a je otcom štyroch detí.

 

V roku 2017 sa rozhodol vydať knihu s názvom Mojich tisíc životov, kde okrem autobiografického portrétu zverejnil fotografie z vlastného archívu.

 

Pôvodná správa

 

Vo veku 88 rokov zomrel francúzsky herec Jean-Paul Belmondo. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na jeho právneho zástupcu.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies