Europol oznámil úspech cezhraničnej operácie proti predaju nezákonného paliva

NETKY.SK • 21 September 2018, 15:29 • 2 min
Europol oznámil úspech cezhraničnej operácie proti predaju nezákonného paliva

BRUSEL - Do zadržania 25 podozrivých a 2,2 milióna kilogramov paliva vyústila šesťmesačná spoločná policajná operácia zameraná na skupiny organizovaného zločinu, ktoré sa podieľali na podvode s palivom. Uviedol to v piatok Európsky policajný úrad (Europol).

slovakia

left justify in out

Europol upozornil, že nezákonný obchod s palivami mohol spôsobiť poškodenie motorových vozidiel v krajinách EÚ a predstavoval riziko pre zdravie a bezpečnosť spotrebiteľov, pretože pašovaný tovar nespĺňal požadované európske normy.

 

Podľa správy Europolu zločinci v snahe vyhnúť sa režimu spotrebných daní vytvorili zmes zemného plynu s ďalšími prímesami na úpravu konečných fyzických vlastností paliva. V dôsledku toho bol konečný produkt, nezákonne predávaný na čiernom trhu, obzvlášť atraktívny z dôvodu nižšej ceny a zločincom umožnil dosiahnuť obrovské zisky.

 

Colné a policajné zásahy v snahe rozbiť nezákonnú schému obchodovania sa počas obdobia šiestich mesiacov uskutočňovali v celej Európe a skončili sa v júli. Europol pripomenul, že rozsiahla policajná operácia zahŕňala 23 členských štátov EÚ: Belgicko, Britániu, Bulharsko, Česko, Dánsko, Estónsko, Holandsko, Chorvátsko, Írsko, Litvu, Lotyšsko, Maďarsko, Maltu, Nemecko, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Španielsko, Švédsko a Taliansko.

 

Akciu podporili experti Europolu, ktorí poskytovali nepretržité analytické a operačné skúsenosti. Iniciatívu podporili aj Pracovná skupina pre colnú spoluprácu (CCWP) a Svetová colná organizácia (WCO).

 

Vďaka fungujúcej medzinárodnej spolupráce sa podarilo vytvoriť podrobný spravodajský obraz o spôsoboch operácie, trasách, druhoch výrobkov a hospodárskych subjektoch podieľajúcich sa na rozsiahlom podvode s palivami. Počas vyšetrovania sa podarilo odhaliť nelegálne vykladacie priestory a dodávateľské reťazce.

 

Zhabaných bolo viac ako 2,2 milióna kilogramov nezákonného paliva, 400.000 kilogramov iných výrobkov (základné oleje, prísady atď.) a došlo aj ku konfiškácii rôznych aktív (vozidlá, nehnuteľnosti, peňažné a bankové účty) v hodnote vyše troch miliónov eur. V takmer všetkých členských štátoch EÚ, ktoré sa zúčastnili na cezhraničnej operácii, sa už začali trestné konania a daňové audity.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies