Eurokomisia chce zjednotiť platnosť covid pasov naprieč EÚ na deväť mesiacov

NETKY.SK • 25 November 2021, 15:20 • 2 min
Eurokomisia chce zjednotiť platnosť covid pasov naprieč EÚ na deväť mesiacov

BRUSEL - Deväťmesačná platnosť by sa počítala od dátumu podania druhej dávky vakcíny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Covid pasy, ktoré sú v značnej miere potrebné pri cestovaní medzi jednotlivými krajinami Európskej únie, by po novom mali platiť iba deväť mesiacov od podania druhej dávky vakcíny. Odporučila to vo štvrtok Európska komisia (EK), informovala agentúra AFP.

 

"Navrhujeme, aby platnosť Európskeho proticovidového certifikátu bola deväť mesiacov. Po tomto období by certifikát bez podania posilňujúcej dávky vakcíny už nebol považovaný za platný," uviedol európsky komisár pre spravodlivosť Didier Reynders. 

 

img

 

Dôvodom takéto kroku zo strany EK sú nejednotné podmienky v rámci európskeho spoločenstva, čo v mnohých prípadoch viedlo k nepríjemnostiam či chaosu. 

 

Podľa komisárky Európskej únie pre zdravie a bezpečnosť potravín Stelly Kyriakidisovej už prebehla diskusia s členskými krajinami EÚ ohľadom certifikátov.

 

img

 

Ako pripomína portál tvnoviny.sk, Grécko navrhlo, aby covid pasy potvrdzujúce zaočkovanosť, prekonanie choroby alebo čerstvý negatívny test platili pri cestovaní medzi krajinami EÚ len vtedy, ak ich držitelia dostali aj posilňovaciu dávku vakcíny, teda tretiu alebo druhú dávku podľa typu použitej očkovacej látky.

 

Mohlo by vás zaujímať: Lockdown neovplyvní prevádzku bratislavského letiska. Cestujúci by sa však mali mať na pozore!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies