Ako vybrať program na faktúry: 5 vecí, na ktoré sa zamerajte

NETKY.SK • 2 Január 2024, 15:00 • 2 min
Ako vybrať program na faktúry: 5 vecí, na ktoré sa zamerajte

Vyberte si vhodný fakturačný program hneď na prvý pokus. Pri výbere sa zamerajte na automatizáciu, možnosť fakturácie z mobilu, používateľskú prívetivosť či nastavenie predplatného a skúšobného obdobia.

slovakia

left justify in out

1.   Automatizácia

Inteligentný program na faktúry vám mesačne ušetrí desiatky minút až niekoľko hodín v závislosti od toho, koľko faktúr vystavujete. Čím viac automatizačných funkcií ponúka, tým viac času ušetríte.
 
Pri výbere sa rozhodne pozrite, či váš program ponúka:
●      automatické párovanie platieb a dokladov,
●      automatické odosielanie upomienok neplatičom,
●      možnosť vygenerovania nadväzného dokladu (napr. zo zálohovej faktúry si vygenerujete vyúčtovaciu faktúru),
●      automatickú tvorbu pravidelných faktúr – túto funkciu využijete, keď posielate každý mesiac tým istým zákazníkom faktúru na rovnakú sumu,
●      prípravu podkladov pre daňové priznanie,
●      sledovanie limitu na platenie DPH.

 

2.   Fakturácia z mobilu
Pozrite sa, či má program aj aplikáciu do mobilu. Nemusíte hneď začať z mobilu vystavovať faktúry, ale dosť sa hodí, keď môžete kedykoľvek skontrolovať úhrady a zistiť aktuálny stav cash flow.

 

3.   Jednoduché používanie
V skúšobnej verzii aplikácie si otestujte bežné úkony ako tvorbu faktúry. Pozrite sa aj na to, aké súhrnné údaje či štatistiky vám ponúka. Všetko by malo byť intuitívne.
 
Ďalej si zistite, akého má program pomocníka – dokážete v ňom nájsť potrebné informácie? Zvážte aj akú formu zákazníckej podpory program ponúka. Môže sa stať, že aj napriek intuitívnemu používaniu narazíte na situáciu, keď si nebudete vedieť rady. Overte si, či existuje zákaznícka linka, kde vám poradia.

 

4.   Nastavenie predplatného
Preštudujte si cenník – väčšina fakturačných programov má niekoľko druhov predplatného. Tie sa môžu od seba líšiť počtom vystavených faktúr, počtom klientov v adresári alebo dostupnými funkciami. Napríklad prepojenie s e-shopom býva väčšinou súčasťou drahšieho predplatného.
 
Pozrite sa, či dodávateľ uvádza cenu s DPH alebo bez DPH. Keď s podnikaním začínate, ste neplatitelia DPH. Ak je v cenníku cena bez DPH, k cene si pripočítajte 20 % DPH. Tým dostanete výslednú cenu, ktorú zaplatíte.

 

5.   Dĺžka skúšobného obdobia
Väčšina programov ponúka testovacie obdobie, kedy si zadarmo program vyskúšate. Vďaka tomu si vyberiete správne. Zároveň môžete testovať aj viac programov. Ale čím skôr si vyberiete víťaza, tým lepšie pre vás – obdobie bezplatnej fakturácie využijete naplno.
 
Napríklad keď program na faktúry zadarmo ponúka testovacie obdobie na 30 dní a vy sa po pár dňoch rozhodnete, že je ten pravý, celé bezplatné obdobie využijete na vystavovanie faktúr a ďalších dokladov. Tým de facto získate mesiac fakturovania zdarma.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Zdroj foto: baranq / Shutterstock.com, tento článok obsahuje sponzorované odkazy
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies