EÚ zaviedla nové sankcie voči východoukrajinským separatistom

NETKY.SK • 29 November 2014, 12:14 • 2 min
EÚ zaviedla nové sankcie voči východoukrajinským separatistom

BRUSEL - Európska únia zaviedla dnes sankcie voči 13 osobám a piatim organizáciám, ktoré sa podieľali na nedávnych sporných voľbách v samozvaných separatistických republikách na východe Ukrajiny.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na nových sankčných opatreniach v podobe zmrazenia majetku a zákazu cestovania sa dohodli vo štvrtok v Bruseli zástupcovia vlád členských krajín EÚ. Do platnosti vstúpili dnes po ich oficiálnom zverejnení v Úradnom vestníku Európskej únie.
      

V takzvanej Luhanskej ľudovej republike (LĽR) boli sankcie zavedené voči šéfovi miestnej volebnej komisie Sergejovi Kosiakovovi, ministrovi obrany Olegovi Bugrovovi, ministrovi financií Dmitrijovi Semionovovi, ako aj voči ďalším ministrom a poslancom LĽR. 
      

V rámci takzvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) boli na čierny zoznam EÚ zaradení napríklad vicepremiér Ravil Chalikov, podpredseda parlamentu Alexandr Kofman a či šéf úradu miestnej vlády Jevgenij Michajlov. 
      

Sankcie postihli aj päť politických organizácií, ktorých členovia kandidovali vo voľbách z 2. novembra. Sú to skupiny s názvom Donecká republika, Mier Luhanskej oblasti, Slobodný Donbas, Ľudový zväz či Luhanská ekonomická únia. 
      

EÚ pri zavedení sankcií zdôraznila, že voľby v separatistických republikách boli nezákonné, keďže boli v rozpore s platnými ukrajinskými. Tí, čo sa ich zúčastnili, preto "aktívne podporovali skutky a politické kroky podkopávajúce územnú celistvosť, suverenitu a nezávislosť Ukrajiny," uviedla EÚ. Ruský viceminister zahraničných vecí Alexej Meškov vyzval dnes Európsku úniu, aby zrušila podľa neho "nezmyselné" sankcie voči Moskve. Výmenou za takýto krok prisľúbil odvolanie opatrení, ktoré prijala voči EÚ ruská vláda. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies