VIDEO: Ukrajinci pracujúci v ČR dostávajú povolávacie rozkazy. Vláda chce pomôcť

NETKY.SK • 24 Február 2022, 17:09 • 2 min
VIDEO: Ukrajinci pracujúci v ČR dostávajú povolávacie rozkazy. Vláda chce pomôcť

PRAHA - Rusko-ukrajinský konflikt začína zasahovať aj český priemysel. Ukrajinskí pracovníci nemôžu pre vyhlásenú mobilizáciu opustiť krajinu. Navyše niektorí z nich, ktorí v Česku už pracujú, dostali povolávací rozkaz s okamžitou platnosťou. Pritom zhruba každý 20. zamestnanec v Česku pochádza z Ukrajiny.

slovakia

left justify in out

Šéfka Zásilkovne Simona Kijonková oznámila, že časť ukrajinských pracovníkov, ktorí vo firme pracujú, dostali povolávací rozkaz. „Od cudzineckej polície máme predbežné informácie, že v prípade neopustenia republiky by išlo o trestný čin,“ píše vo vyjadrení na sociálnej sieti LinkedIn.

 

img

 

Toho sa obávala už začiatkom roka. „Už pred vyše mesiacom som predstaviteľov vlády upozorňovala na skutočnosť, že mužskí zástupcovia ukrajinskej menšiny žijúci v Česku majú v prípade vojnového konfliktu a vyhlásenia mobilizácie brannú povinnosť. Odpoveď som vtedy nedostala,“ dodala Kijonková.

 

Prečítajte si tiež: Ukrajina zastavila kamiónové odbery tovaru. Čo očakávajú slovenskí obchodníci?

 

„O tom, že by niekto z pracovníkov, ktorých sme do Česka doviezli, dostal povolávací rozkaz, zatiaľ nemáme žiadne informácie,“ povedal náborový manažér z agentúry Manpower Jiří Halbrštát. Na druhej strane, dôsledkom mobilizácie na Ukrajine je zákaz opustiť územie štátu, dokiaľ neodvolajú mobilizáciu.

 

„Úplne sa nám zastavil nábor. Vízové centrá na Ukrajine svoju činnosť buď obmedzili, alebo ju úplne zastavili,“ dodal Halbrštát. Agentúra dodáva do českých firiem zhruba stovku ukrajinských pracovníkov mesačne.

 

img

 

„Vzhľadom na okolnosti je možné, že konzuláty a vízové centrá budú zatvorené, takže pracovníci nebudú mať možnosť vybaviť si tieto povolenia priamo na Ukrajine, čo by prerušilo príjazd pracovníkov do ČR,“ súhlasí náborová manažérka z agentúry Trenkwalder Olga Skopová. Odlev pracovníkov však zatiaľ nepociťuje. „Naopak, pracovníci chcú v Česku zostať dlhodobo,“ tvrdí Skopová. V Českej republike momentálne pracuje okolo 200 000 ľudí z Ukrajiny, väčšinou muži.

 

Výpadok ukrajinských pracovníkov bude pre české firmy nepochybne veľký problém, domnieva sa hovorca českej Hospodárskej komory Miroslav Beneš. „Zvlášť niektoré odvetvia ako služby, ubytovanie a stavebníctvo, sa bez zahraničných zamestnancov, najmä z Ukrajiny, nezaobídu,“ povedal Beneš. Ako dodal, len za minulý rok Hospodárska komora spracovala zhruba 4 500 žiadostí na viac než 21 000 pracovníkov z Ukrajiny, čo hovorí o rozsahu závislosti českých firiem od zahraničnej pracovnej sily. 

 

K téme: Na hranici s Ukrajinou sa tvoria kolóny

 

Česká republika v súvislosti s inváziou Ruska na Ukrajinu pozastaví príjem vízových žiadostí ruských občanov na všetkých zastupiteľských úradoch. Výnimku budú predstavovať len humanitárne prípady. Vo štvrtok to vyhlásil český premiér Petr Fiala, informuje spravodajský portál ČT24.

 

 

Fiala po zasadnutí Bezpečnostnej rady štátu tiež oznámil, že ministerstvo zahraničných vecí si pozve na konzultácie českých veľvyslancov v Rusku a Bielorusku.

 

Na piatok dopoludnia zvolal mimoriadne rokovanie vlády ČR. Fiala uviedol, že Česko uvoľní na humanitárnu pomoc pre Ukrajinu vyše 300 miliónov korún.

 

Česko takisto odvoláva súhlas na činnosť ruského konzulátu v Karlových Varoch a v Brne a pozastavuje aktivity českých konzulátov v Petrohrade a Jekaterinburgu, píše portál Novinky.cz.

 

 

Česká republika krátko predtým oznámila, že dočasne uzavrela veľvyslanectvo v Kyjeve. Konzulárne služby pre českých občanov zabezpečuje konzulát vo Ľvove.

 

Český minister vnútra Vít Rakušan zase oznámil, že úrady budú vydávať víza pre Ukrajincov v osobitnom režime. Ľudí, ktorým majú víza zakrátko vypršať, určite nevyhostia. ČR chce tiež vyjsť v ústrety rodinám Ukrajincov žijúcim v Česku.

.

Možno vás zaujme: EÚ prezradila detaily o sankciách voči Rusku

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies