Vojnové reparácie Nemecka voči Poľsku sú podľa Maasa uzavretou kapitulou

NETKY.SK • 31 Júl 2019, 22:36 • 2 min
Vojnové reparácie Nemecka voči Poľsku sú podľa Maasa uzavretou kapitulou

VARŠAVA - Nemecko nesie morálnu zodpovednosť za obrovské škody, ktoré Poľsku spôsobilo počas druhej svetovej vojny, avšak nemá povinnosť finančných reparácií. Vo Varšave to uviedol nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas.

slovakia

left justify in out

Zločiny nacizmu sú pre Maasa osobne i pre všetkých Nemcov "zdrojom hanby". Dôkazom toho je i jeho účasť na podujatiach pri príležitosti 75. výročia vypuknutia Varšavského povstania. 

 

Maas ďalej na spoločnej tlačovej konferencii s poľským náprotivkom Jacekom Czaputowiczom povedal, že Poliaci majú dojem, že za vojnové zločiny nedostali náležité odškodnenie. Pre Maasa je však otázka reparácií "z právneho hľadiska uzavretá".

 

img

 

Hoci poľská vláda plánuje od Nemecka žiadať vojnové reparácie, Berlín poukázal na povojnové dokumenty, v ktorých sa vtedajšie komunistické vedenie vzdalo nárokov na akékoľvek odškodnenie. Poľsko ale tvrdí, že sa tak stalo pod nátlakom Moskvy.

 

Maas sa vo štvrtok zúčastní na oslavách 75. výročia vypuknutia Varšavského povstania, ktoré sa začalo 1. augusta 1944 a trvalo 63 dní. Išlo o jedno z najväčších hnutí odporu voči nacistickým okupantom, počas ktorého zahynulo 200.000 bojovníkov za slobodu a civilistov. Osemdesiat percent budov vo Varšave bolo zbombardovaných a 90 percent historických pamiatok zostalo zničených.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies