UNESCO upozorňuje na alarmujúci nárast počtu zabitých novinárov vo svete

NETKY.SK • 18 Január 2023, 17:30 • 2 min
UNESCO upozorňuje na alarmujúci nárast počtu zabitých novinárov vo svete

PARÍŽ - V roku 2022 bol každý štvrtý deň zabitý jeden novinár, pričom až polovica z nich prišla o život mimo svojho pracovného času. Vo svojej štatistike uviedla Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO), informuje TASR.

slovakia

left justify in out

Na alarmujúci nárast počtu zabitých novinárov upozornila aj generálna riaditeľka UNESCO Audrey Azoulayová, keďže bezpečnosť novinárov je súčasťou mandátu tejto organizácie v oblasti slobody prejavu vrátane plurality médií, slobodného prístupu k médiám, informačnej gramotnosti a boja proti dezinformáciám. Podľa aktuálne zverejnených štatistík UNESCO bolo vlani vo svete zabitých 86 novinárov, čo predstavuje výrazný nárast v porovnaní s priemerom 54 zabitých v rokoch 2019 – 2021. Približne polovica sa pritom stala terčom útoku u seba doma, počas cestovania, na parkoviskách či iných verejných priestranstvách. UNESCO konštatuje, že k vraždám novinárov dochádzalo na každom kontinente, no až 44 sa udialo v krajinách Latinskej Ameriky a v Karibiku.

 

img

 

Najviac novinárov bolo zabitých v Mexiku, kde prišlo o život 19 osôb, nasleduje Ukrajina s desiatimi zavraždenými novinármi a na tretej priečke sa umiestnilo Haiti, kde zomrelo deväť reportérov. K nárastu počtu zavraždených novinárov však došlo aj v krajinách, kde v súčasnosti neprebiehajú ozbrojené konflikty. Alarmujúci je aj fakt, že až 86 percent prípadov vrážd novinárov zostáva nepotrestaných. Pracovníci médií sú okrem toho často terčom vyhrážok, že budú unesení, zadržaní alebo že jednoducho zmiznú. Ženy musia čeliť aj digitálnej šikane v on-line prostredí. UNESCO aktívne pristupuje k zabezpečeniu slobody prejavu a bezpečnosti novinárov na celom svete. Školí novinárov a zvyšuje globálne povedomie prostredníctvom organizovania podujatí pri príležitosti Svetového dňa slobody tlače (3. mája) a Medzinárodného dňa boja proti beztrestnosti za zločiny spáchané na novinároch (2. novembra). Monitoruje tiež súdne opatrenia v prípade každého jedného zabitia novinára. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies