Okrem vírusov sú v súčasnosti veľkou hrozbou aj bakteriálne nákazy

NETKY.SK • 29 Január 2019, 12:07 • 2 min
Okrem vírusov sú v súčasnosti veľkou hrozbou aj bakteriálne nákazy

BANSKÁ BYSTRICA - Súčasné prudké výkyvy počasia nemajú vplyv len na množstvo vírusov v ovzduší, ale stále viac vplývajú aj na výskyt bakteriálnych nákaz. Ide napríklad o syncyciálne vírusy, chlamýdie, mykoplazmy, ale aj pneumokoky, ktoré sú najčastejšou príčinou závažných infekcií a aj úmrtí hlavne u detí v prvých rokoch života.

slovakia

left justify in out

Predstavuje hrozbu nielen pre dospelých, ale aj pre deti, hlavne tie najmenšie. Poznáme závažné prípady, keď sa takéto ochorenie môže skončiť fatálne. Tento vírus sa šíri kvapôčkovou infekciou, pretrváva na povrchu rôznych predmetov a preto sa ním ľudia ľahko nakazia. 

 

img

 

Ochorenia spôsobené respiračným syncyciálnym vírusom nevie súčasná medicína liečiť tak ako bakteriálne ochorenia. Preto je dôležitá prevencia - časté a dôkladné umývanie rúk, strava s vysokým obsahom vitamínu C, viac zeleniny a ovocia, otužovanie, prechádzky, vetranie miestností, ale je vhodné aj vyhýbať sa veľkej kumulácii osôb. Najúčinnejšou prevenciou je však očkovanie, či už proti chrípke, pneumokokom, či hemofilovým infekciám.

 

img

 

Ďalšia hrozba - pneumokoky, môžu človeka ohrozovať ako primárne infekcie, ale často sa vyskytujú aj ako komplikácie u iných akútnych respiračných ochorení horných dýchacích ciest a môžu vyústiť do ochorenia závažného charakteru, ako napríklad zápalu pľúc. Pneumokokové invazívne ochorenia predstavujú skupinu závažných a aj život ohrozujúcich chorôb - okrem zápalov pľúc sa môžu vyskytnúť aj zápaly stredného ucha, či zápaly mozgových blán, ktoré vyvoláva baktéria Streptococcus pneumoniae.

 

img

 

Tento typ nákaz je v súčasnosti vo veľkej pozornosti odborníkov, pretože očkovania proti nim - hlavne čo sa týka povinného očkovania detí, je jedno z najmladších. Bolo zaradené do Národného imunizačného programu a zavedené do očkovacieho kalendára v roku 2009. Laboratórnym skúmaním tohto patogénnu, jeho kmeňov, sledovaním antibiotickej rezistencie jednotlivých kmeňov a ďalšími dôležitými úlohami je poverené Národné referenčné centrum (NRC) pre pneumokokové nákazy, ktoré bolo zriadené pri banskobystrickom RÚVZ 1. januára 2011.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies