EÚ začala vyšetrovanie troch amerických technologických gigantov

NETKY.SK • 26 Marec 2024, 16:45 • 2 min
EÚ začala vyšetrovanie troch amerických technologických gigantov

BRUSEL - Európska komisia v pondelok odhalila začatie vyšetrovania nesúladu zameraného na troch amerických technologických gigantov – Alphabet, Apple a Meta.

slovakia

left justify in out

Vyšetrovanie, ktoré prebieha podľa zákona Európskej únie (EÚ) o digitálnych trhoch (DMA), sa zameriava na údajné porušenia zo strany týchto spoločností. "Dnes otvárame prvé vyšetrovania v rámci DMA. Obávame sa, že Alphabet, Apple a Meta si neplnia svoje záväzky," povedala Margrethe Vestagerová, výkonná viceprezidentka Európskej komisie zodpovedná za politiku hospodárskej súťaže.

Títo traja technologickí giganti patria medzi takzvaných „gatekeeperov“, čo je skupina spoločností poskytujúcich 22 základných služieb platformy. Takto boli označené v septembri 2023 a mali šesť mesiacov na to, aby vyhoveli DMA.

Alphabet, materská spoločnosť Google, je pod drobnohľadom pre údajné porušenia týkajúce sa postupov riadenia v rámci obchodu s aplikáciami Google Play a samopreferencie vo vyhľadávaní Google. Podobne sú predmetom vyšetrovania aj zásady spoločnosti Apple týkajúce sa riadenia v rámci obchodu App Store a implementácie obrazoviek výberu pre prehliadač Safari. Dizajn obrazovky s výberom webového prehliadača môže používateľom brániť v slobodnom výbere služieb v rámci ekosystému Apple, uviedla Európska komisia vo vyhlásení.

Skúma sa aj „model platby alebo súhlasu“ spoločnosti Meta, ktorý ponúka binárnu voľbu týkajúcu sa súhlasu používateľa. Komisia sa obáva, že tomuto modelu chýba skutočná alternatíva pre používateľov, ktorí nesúhlasia, čo potenciálne umožňuje „gatekeeperom“ zhromažďovať osobné údaje.

EÚ skúma aj ďalšie možné problémy, no zatiaľ neotvorila ďalšie prípady. Zhromažďujú sa fakty o tom, ako môže Amazon uprednostňovať svoje značkové produkty a o tom, ako môže nová štruktúra poplatkov spoločnosti Apple podkopávať záväzky spoločnosti v rámci DMA.

Zatiaľ čo vyšetrovanie novej štruktúry poplatkov Amazonu a Apple čaká, poprední odborníci na tieto oznámenia rýchlo zareagovali.

Daniel Friedlander, senior viceprezident Asociácie počítačového a komunikačného priemyslu Europe, kritizoval rozhodnutie Európskej komisie začať vyšetrovanie krátko po tom, ako DMA 7. marca nadobudla platnosť. „Začatie prvých predbežných vyšetrovaní v rámci DMA len niekoľko dní po termíne splnenia vrhá kľúč na myšlienku, aby spoločnosti a Európska komisia spolupracovali na úspešnej implementácii DMA,“ povedal Friedlander. 

Friedlander zdôraznil, že načasovanie týchto oznámení „vyzerá, že Komisia by mohla skákať zbraňou“, pričom varoval, že akcie riskujú a potvrdzujú obavy priemyslu, že proces dodržiavania DMA by sa mohol spolitizovať.

Google začiatkom marca oznámil „významné zmeny“ vo svojich európskych operáciách, vrátane úprav výsledkov vyhľadávania, obrazoviek s výberom vyhľadávačov a postupov transparentnosti a zdieľania údajov.

Rory O'Donoghue, hovorca spoločnosti Google, v e-maile adresovanom agentúre Xinhua zdôraznil, že spoločnosť bude dodržiavať DMA, a zdôraznil, že v dôsledku tohto dodržiavania „by to malo dopad na používateľov a podniky v Európe“. Dodal, že Google bude „obhajovať“ svoj prístup v najbližších mesiacoch pri spolupráci s Európskou komisiou.

"S gatekeepermi sme diskutovali mesiace, aby sme im pomohli prispôsobiť sa, a už teraz vidíme zmeny, ktoré sa dejú na trhu. Nie sme však presvedčení, že riešenia od spoločností Alphabet, Apple a Meta rešpektujú ich záväzky týkajúce sa spravodlivejšieho a otvorenejšieho digitálneho priestor pre európskych občanov a podniky,“ povedal Thierry Breton, európsky komisár pre vnútorný trh.

Komisia by mala ukončiť vyšetrovanie v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov. V prípade dokázania viny môžu technologickým gigantom dostať pokuty až do výšky 10 percent celosvetového obratu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: MSN
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies