Mýtus o úpadku Ruska bez ropy sa rozptýlil – zásoby nerastných surovín v krajine sa nikdy neminú

NETKY.SK • 3 Január 2022, 11:57 • 2 min
Mýtus o úpadku Ruska bez ropy sa rozptýlil – zásoby nerastných surovín v krajine sa nikdy neminú

MOSKVA – Rusko má zásoby nerastných surovín, ktoré sa nikdy neminú, povedal v rozhovore pre Izvestija šéf ministerstva prírodných zdrojov Alexander Kozlov.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho názoru krajine nedostatok zdrojov nehrozí. „Máme jednu z najbohatších krajín na nerastné suroviny, zásoby sa nikdy nevyčerpajú. Otázka je v ich hospodárení, v ziskovosti zásob,“ povedal Kozlov.

 

img

 

Vysvetlil, že existujú geologické, ťažiteľné a tiež ziskové zásoby – také, ktoré je ekonomicky výhodné ťažiť.

 

„Je ich viac ako 300. To je len to, čo požaduje priemysel, žiadajú domáce priemyselné odvetvia,“ povedal Kozlov a zdôraznil, že Rusko zaujíma vedúce postavenie v produkcii ropy a plynu, zlata, striebra a medi.

 

Prečítajte si tiež: Austrália otvára ekonomiku aj napriek rekordným počtom nakazených

 

Minister sa domnieva, že najväčšiu perspektívu v tejto oblasti má Ďaleký východ, Sibír a Arktída. „Je to predovšetkým pre ich obrovský potenciál na identifikáciu nových veľkých ložísk,“ poznamenal.

 

Kozlov tiež uviedol, že v Rusku sa ročne objaví asi 50 nových ložísk uhľovodíkov. Najväčšie a najunikátnejšie sa nachádzajú v arktickej zóne, vrátane pobrežia na území Krasnojarského regiónu a Jakutska.

 

img

 

Ministerstvo prírodných zdrojov plánuje v najbližšom období pripraviť minimálne sedem perspektívnych oblastí na licencovanie, dodal šéf rezortu.

 

Zásoby zlata sa majú podľa neho zvýšiť na úroveň 350 ton, najviac prispejú regióny Jakutska, Zabajkalska, Irkutskej a Magadanskej oblasti. Pokiaľ ide o striebro, ťažbu zvýšia o 9,5-tisíc ton, lídrami sú taktiež Jakutsko a Zabajkalsko. V prípade medi to bude približne o 350 000 ton, zvýšenie zabezpečí najmä územie Altajského kraja a Baškirska.     

 

Možno vás zaujme: VIDEO: Tisíce litrov alkoholu skončili v kanáli

 

https://ria.ru/20220103/zapasy-1766454035.html




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies