Taliansko ako prvý štát na svete zavádza do škôl predmet o klíme

NETKY.SK • 15 November 2019, 16:23 • 2 min
Taliansko ako prvý štát na svete zavádza do škôl predmet o klíme

Taliansko začne ako prvá krajina na svete v štátnych školách povinne vyučovať predmet o zmenách klímy.

slovakia

left justify in out

V rozhovore, o ktorom informovala agentúra Reuters, to povedal taliansky minister školstva Lorenzo Fioramonti, ktorý patrí k najaktívnejším propagátorom ochrany životného prostredia vo vláde.

 

Je z Hnutia piatich hviezd (M5S) a v septembri ho opozícia kritizovala, keď povzbudzoval študentov, aby išli namiesto do školy na protesty týkajúce sa ochrany klímy.

 

V najnovšom rozhovore povedal, že všetky štátne školy začnú od budúceho školského roka vyučovať predmet o zmenách klímy a vyčlení pre neho 33 hodín ročne. Z perspektívy udržateľného rozvoja potom majú byť vyučované aj predmety ako zemepis, matematiky alebo fyzika.

 

 

"Chcem, aby sa taliansky školský systém stal prvým na svete, ktorý postaví do centra všetkého, čo sa v školách vyučuje, spoločnosť a životné prostredie," povedal 42-ročný minister.

 

 

Fioramonti sa zaoberá politickou ekonómiou a publikoval niekoľko kníh, v ktorých sa vyslovil za to, aby sa upustilo od používania hrubého domáceho produktu ako miery ekonomického úspechu krajín.

 

Presadzuje tiež zavedenie nových daní z leteniek, plastov a sladkých potravín a takto získané peniaze chce využiť v školstve. Tieto návrhy však kritizuje opozícia s tým, že daňové zaťaženie Talianov je už tak vysoké. Napriek tomu však vláda zapracovala návrh dane z plastov a sladkých nápojov do návrhu rozpočtu pre budúci rok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies