Takéto neuveriteľné účinky na nás má hudba. V Londýne si to overili pomerne netradične a stalo sa niečo šokujúce!

NETKY.SK • 24 Apríl 2023, 10:00 • 2 min
Takéto neuveriteľné účinky na nás má hudba. V Londýne si to overili pomerne netradične a stalo sa niečo šokujúce!

Viete si čo i len na sekundu predstaviť, že by na svete nejestvovala jediná pieseň? Je to nemysliteľné, lebo hudba je všade, dokonca tak trochu aj vo vetre, keď viac fúka alebo v speve vtákov, keď nás ráno zobúdzajú, alebo vo vode, v ktorej je toľko príbehov a nevypovedaných myšlienok o živote.

slovakia

left justify in out

Len ťažko by ste našli človeka, ktorý by hudbu nemiloval, hoci asi sa nájdu aj takí, ale zaiste je ich oveľa menej, lebo každý má svoj štýl, každý má piesne, čo mu rozbúchajú srdce. Nezáleží na tom, či preferujeme rap, či sa radi oddávame romantickému sneniu pri tónoch balád alebo sme vášnivo zaľúbení do rocku, hudba sa nám vrýva do pokožky, vplýva na emócie a aj telo.

 

Ach, ten večný stres

 

Zakaždým, keď je niečo, čo pozitívne účinkuje na zdravie, mihne sa tam aj stres a hudba nie je výnimkou. Áno, je to tak, že keď sa započúvame do melódií, v našom organizme sa stane čosi, čo zníži hladinu stresu a asi ani nie je nutné písať, ale radšej to znovu zopakujem, že práve naše starostenie sa spôsobuje toľko problémov, koľko ani nespočítame. Takže púšťanie si obľúbených hitov nám nielenže okamžite zlepšuje náladu, ale nás aj chráni, lebo viete, menej stresu, menej chorôb. No a podľa všetkého sa zistilo, že ešte väčšie blaho to má, ak piesne nielen počúvame, ale si aj pospevujeme alebo sa pokúšame o rytmické pohyby. Nebojte sa, nemusíte byť výborní tanečníci, stačí to precítiť až do špiku kostí.

 

img

 

Spánok

 

Hudba nám pomáha, keď sa nám ťažko zaspáva. Uskutočnil sa jeden výskum, v rámci ktorého sa študenti rozdelili na dve skupiny. Jedna si zhruba 45 minút pred uložením sa na spánok púšťala klasickú muziku, zatiaľ čo tá druhá robila iné veci, napríklad si čítali, pozerali videá alebo len tak posedávali. Zistilo sa, že tí, ktorí sa nechali večer unášať hudbou, zaspali oveľa skôr a nočný odpočinok sa vydaril kvalitnejší. Môžeme teda skúsiť našu myseľ prepojiť s takým Bachom či iným umelcom a uvidíme, aké prekvapenie na nás čaká, dovolím si však veriť, že len to najsladšie v podobe pravého spánku.

 

Jedlo

 

Nesmierne zaujímavá bola štúdia, ktorá potvrdila, že existuje prepojenie medzi počúvaním hudby a jedením. Vraj tí, čo viac vychutnávajú piesne, jedia menej a svoje jedlo si dokážu aj viac pochváliť, nejedia len tak, z povinnosti, ale si aj uvedomujú, že čo prehĺtajú, sa im zdá lahodné.

 

Bolesť

 

Toto prežijú a pochopia iba a jedine tí z nás, čo pri hudbe skutočne dýchajú každý tón, každé slovo a s piesňou sa zžívajú úplne a bez premýšľania. Je to totiž tak, že počúvanie hudby odvádza preč bolesť z tela, lebo mozog sa sústreďuje na čosi iné, než na vnímanie bolesti, a tak si telo naozaj oddýchne. Veľmi užitočné je to najmä po operáciách, alebo keď človek dlhšie polihuje v posteli so zdravotnými ťažkosťami, smie si pustiť, čo mu sluch ráči a zamerať sa na hudobné krásno.

 

Kreativita

 

Počúvanie hudby zvyšuje ľudskú kreativitu. Je to ľahko vysvetliteľné, napríklad taký spisovateľ je obklopený podnetmi, jeden za druhým sa mu zlievajú a akosi nie je schopný rozoznávať, čo by mal písať ďalej. A potom sa započúva, zatvorí oči, texty k nemu prehovárajú a pred očami má celé príbehy. Vytvorí si hrdinov s dobrými aj horšími vlastnosťami a vďaka hudbe cestuje ďaleko-preďaleko. Samozrejme, neplatí to len pre autorov kníh, kreativitu predsa potrebujeme my všetci, zíde sa nám pri riešení problémov, pri vymýšľaní toho, čo zasa, prepánajána, navaríme alebo...

 

img

 

Hudobné žánre

 

Teraz si niečo povieme o hudobných žánroch a o tom, ako konkrétne nás vedú vpred. Je jasné, že pustiť si môžeme čokoľvek, ale nie je na škodu vedieť, čo a ako pôsobí.

 

Tak vezmime si takú klasickú hudbu, ktorú možno mladšia generácia zatracuje, lebo je nemoderná a slová v nej mlčia. Budete však šokovaní, keď sa dozviete, čo postvárali v Londýne na vlakovej stanici. Osemnásť mesiacov odtiaľ zaznievala klasická hudba a dôsledky sú dodnes neuveriteľné! Vandalizmus klesol o 37 percent, zlodeji kradli o 33 percent menej a útoky na tamojší personál sa znížili o 25 percent.

 

Potom tu máme rap, zatracovaný zasa staršími alebo povedzme aj konzervatívnejšími. Tiež je tu však prekvapivá skutočnosť, a síce že počúvanie rapu s naozaj inšpirujúcim textom ničí depresiu.

 

No a taká popová či rocková hudba zasa, okrem iného, zvyšuje výkon, takže nie nadarmo milovníci behu či iných športov nevnímajú okolie, lebo v slúchadlách im vyhrávajú rezké piesne.

 

A čo zarazilo nás v redakcii? Podržte sa, všetci tí, ktorí ste nevydržali dopočúvať ani jedinú heavymetalovú skladbu, možno sa to zmení. Verte či nie, vec sa má tak, že fanúšikovia tvrdého štýlu majú vyššie sebavedomie a nemusia tak bojovať s komplexami.

 

A nakoniec, ak ste zvedaví, čo by vám prospelo najviac, keď máte za sebou dlhý, naozaj dlhý deň plný nechcených povinností a otravných rozhovorov, posaďte sa a pustite si jazz. Vraj nie je nič porovnateľné, čo by nás tak upokojilo a zjemnilo emócie. Tak nič, idem to vyskúšať a skúste aj vy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies