EÚ podporila Slovensko cez ESF sumou cez 1,7 miliardy eur

NETKY.SK • 5 Január 2017, 18:18 • 2 min
EÚ podporila Slovensko cez ESF sumou cez 1,7 miliardy eur

BRATISLAVA - Európska komisia vo štvrtok zverejnila hodnotiacu správu o investíciách v rámci Európskeho sociálneho fondu (ESF) za obdobie rokov 2007 až 2013.

slovakia

left justify in out

Zo správy vyplýva, že vďaka pomoci ESF si do konca roka 2014 našlo prácu celkovo 9,4 milióna Európanov, na Slovensku to bolo približne 180 tisíc ľudí. Informovala o tom Jana Capello z tlačového a politického oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.


Celkovo bolo v danom období podľa Capello podporených 33 slovenských projektov v hodnote 1,746 miliardy eur. Až 85 % z tejto sumy išlo práve z európskych prostriedkov. Prostriedky z ESF využilo všetkých 28 členských štátov prostredníctvom celkovo 117 operačných programov.


"Európsky sociálny fond zohral dôležitú úlohu, pokiaľ ide o fungovanie trhov práce vo všetkých členských štátoch, pomohol zmodernizovať služby zamestnanosti, bol oporou pre vzdelávacie systémy a všeobecnú verejnú správu, ako aj pre najviac znevýhodnené skupiny v spoločnosti“ uviedol podpredseda pre euro a sociálny dialóg Valdis Dombrovskis a zároveň dodal, že je potrebné investovať získané skúsenosti najmä do mladých ľudí a všetkých tých, ktorí si prácu hľadajú.


Ako ďalej Capello uviedla, ESF poskytol napríklad viac ako 70 % zdrojov na aktívne politiky trhu práce v Bulharsku, Estónsku, Grécku, Lotyšsku, Litve, na Malte, v Rumunsku a na Slovensku a viac ako 5 % výdavkov na vzdelanie a odbornú prípravu v Portugalsku a v Českej republike.


Celková suma rozpočtových prostriedkov pre ESF na roky 2007 až 2013 dosiahla výšku 115,6 miliardy eur, z toho 76,8 miliardy eur pochádzalo z rozpočtu EÚ, 35,1 miliardy eur z vnútroštátnych verejných príspevkov a 3,7 miliardy zo súkromných fondov. Operácie sa uskutočnili od januára 2007 do decembra 2015, uzavrela Capello.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies