F1: Ďalšia nehoda rivalov, z víťazstva sa raduje McLaren

NETKY.SK • 13 September 2021, 08:53 • 2 min
F1: Ďalšia nehoda rivalov, z víťazstva sa raduje McLaren

MONZA – Boj o majstrovský titul sa stupňuje! V pretekoch na talianskej Monze došlo k ďalšej vzájomnej kolízii medzi Verstappenom a Hamiltonom. Prekvapivé double pre McLaren.

slovakia

left justify in out

Ricciardo je späť!

Víkend motoršpotu v Monze mal na programe sobotňajšie šprintové preteky, ktoré nezvládol jeden z dvoch ašpirantov na titul. Scenár bol napísaný jasne pre Hamiltona, ktorý štartoval z druhého miesta. Angličan prekvapivo nezvládol štart a prepadol sa až na 5.miesto.

 

Jeho tímový kolega Valtteri Bottas vyhral tieto šprintové preteky, no do pretekov kvôli penalizácii vyštartoval až z posledného miesta. Prekvapivo sa do prvého radu postavili Max Verstappen a jazdec McLarenu Daniel Ricciardo. Usmievavý Ricciardo sa po prestupe do McLarenu výrazne trápil, ale tento víkend ukázal svoje staré ja. 

 

Austrálčan vyštartoval lepšie ako Verstappen a už v nájazde do prvej zákruty viedol štartové pole. Vďaka rýchlosti McLarenu na rovinkách dokázal manažovať preteky aj napriek pomalšiemu monopostu. Na treťom mieste krúžil jeho kolega Lando Norris, ktorý dokázal odolávať útokom Hamiltona a šance McLarenu na prekvapivé víťazstvo sa postupne zvyšovali.

 

 

 

Zhoda okolností alebo osud?

Kuriózny a rozhodujúci moment nastal pri prvých zastavkách v boxoch. Ako prvý sa do boxov vybral z druhého miesta líder šampionátu Verstappen. Holanďan potreboval rýchy pitstop, aby dokázal predskočiť Ricciarda. No opak bol pravdou, Verstappenova zastávka trvala niečo cez 11 sekúnd a jeho šance na víťazstvo sa výrazne zmenšili.

 

Medzitým jazdiaci Hamilton sa konečne dokázal dostať pred Norrisa a tím Mercedes sa ho rozhodol okamžite povolať do boxov. Hamiltonovi stačila priemerná zastávka v boxoch aby sa dostal pred Verstappena, čo bolo cieľom celého povolania do boxov. 

 

Lenže menšia, ale rovnaká chyba, nastala aj v garáži Mercedesu a Hamiltonova zastávka trvala niečo cez 4 sekundy a v 26. kole sa na trať dostal tesne medzi Norrisom a Verstappenom

 

Verstappen okamžite uvidel šancu dostať sa pred Hamiltona a v nájazde do tesnej prvej zákruty sa odvážnym predbiehacím manévrom dostal bok po boku s Hamiltonom. V tej chvíli bolo jasné, že ani jeden z rivalov sa tomu druhému neuhne, a tak to aj dopadlo.

 

Verstappenova formula sa od obrubníku odrazila na monopost Hamiltona a pre oboch jazdcov preteky skončili. Takýto súboj pripomínal slávnu éru F1 a súboje medzi Prostom a Sennom. 

 

Kontroverzné rozhodnutie prišlo krátko po pretekoch, komisári F1 sa rozhodli udeliť Verstappenovi trest poklesu 3 miest na VC Ruska o dva týždne. 

 

Verstappen sa krátko po kolízii v tímovej vysielačke vyjadril, " Toto sa stane, ak nenecháš dostatok miesta."

 

Práve takáto havária nám opäť pripomenula, aký význam má ochranný systém Halo, ktorý zachránil Hamiltona pred, ani si nechceme predstaviť, čím. 

 

 

Double pre McLaren, prvé víťazstvo od Brazílie 2012!

Po kolízii rivalov sa dostal do perfektnej pozície vyhrať preteky práve Ricciardo. Po reštarte sa jeho kolega Norris dokázal dostať pred Leclerca a z ničoho nič bol McLaren na prvých dvoch miestach. 

 

Ricciardo prešiel cieľom ako prvý a pripísal si svoje prvé víťazstvo vo farbách tímu McLaren. Pre McLaren to bolo prvé víťazstvo od Brazílie 2012 a prvé double hocijakého tímu v tohtoročnej sezóne. Druhý prešiel cieľom Norris a tretie miesto vďaka 5 sekundovému trestu Peréza obsadil Valtteri Bottas, ktorý predviedol perfektnú jazdu z chvosta poľa. 

 

Ricciardo nám na pódiu predviedol jeho známe Shoey. Z jeho topánky sa dokonca napil aj šéf tímu Zac Brown a Lando Norris. Lando vtipne reagoval na sociálnej sieti Instagram s popisom, "Tvoja topánka smrdí, už nikdy viac."

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Oliver Peth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies