Politici, celebrity alebo aj niektorí naši známi. Týmto trpí čoraz viac ľudí

NETKY.SK • 24 September 2022, 12:00 • 2 min
Politici, celebrity alebo aj niektorí naši známi. Týmto trpí čoraz viac ľudí

Iste sme si to už o niekom pomysleli, a je pravdepodobné, že dosť často vynášame podobný úsudok, lebo zrazu, najmä v poslednom desaťročí, hľadíme na ľudí, všímame si správanie a sme si istí, že to nemôže byť inak.

slovakia

left justify in out

Sme si istí, že naozaj do poslednej bodky spĺňajú všetko, aby sa dali vnímať ako sebeckí a do seba zahľadení, ako narcisti.

Pravda je taká, že niekedy aj dosť zveličujeme, lebo tak nepremyslene nazývame kohokoľvek, kto sa nám zdá trochu namyslený, kto viac dbá o svoj vzhľad, kto je možno viac zameraný na veci povrchné, než na tie hlbšie.

 

Zlyhanie

 

Narcista je charakterizovaný ako človek, u ktorého prišlo k zlyhaniu sebavedomia a odborníci nie sú dvakrát nadšení, keď sa narcizmus využíva ako nadávka, lebo je to čosi oveľa zložitejšie a nedá sa na problém nazerať len z jedinej strany. Nepopierateľné je, že narcisti sú posadnutí sebou samými, či už vo väčšej alebo v menšej miere, a dokonca sa v ich svete vyskytujú viaceré druhy, v ktorých môžeme rozoznávať drobné, a predsa badateľné rozdiely.

 

Grandiózny narcizmus

 

Keď niekto patrí ku grandióznym narcistom, je jasné, že disponuje obrovskou charizmou, ešte obrovitánskejšími ambíciami a presvedčením o nadradenosti. Ľudia, čo ich sem možno zaradiť, si myslia, že sú lepší ako my, že si zaslúžia lepšie ohodnotenie ako my, že by mali byť úspešnejší ako my. Dokážu obalamutiť davy, sú nesmierne šarmantní a uplatňujú sa ako celebrity či ako politici. Majú radi, nie, oni sa doslova vyžívajú v tom, keď sú napodobňovaní, keď sú obdivovaní, a akonáhle sa objaví informácia, čo by im mohla vziať miesto na výslní, urobia všetko, len aby ju zatlačili do úzadia.

 

Zraniteľný

 

Zraniteľný narcista sa necíti v spoločnosti ako ryba vo vode, vôbec nevyhľadáva príležitosti, aby bol stredobodom pozornosti, ba skôr naopak, postáva či posedáva niekde, kde nie je na očiach, v osamote sleduje, čo sa deje. Mohlo by sa zdať, že so svojím postavením neviditeľného je spokojný, ale nech by pôsobil akokoľvek dobre naladený, vo vnútri zúri. Lebo chce, aby k nemu niekto podišiel, aspoň jeden jediný a venoval mu čas, náklonnosť, aby ho považoval za niečo viac. Takíto jedinci trpia nízkou sebaúctou, a hoci i oni by uvítali zvláštne zaobchádzanie, nerobia takmer nič, aby ho dosiahli. Len čakajú, introvertní a nešťastní. O svojich túžbach len márne snívajú a snívajú, ale ani prst nezdvihnú, aby si čo i len jedno želanie naplnili.

 

Porucha

 

Narcistická porucha osobnosti je už vážna, oveľa vážnejšia, než predošlé dva typy, lebo je nutné zvýšiť opatrnosť. Všetko, či nadradenosť, či egocentrizmus, sa pri poruche prejavuje až príliš, v extrémnych množstvách a pridáva sa i manipulácia, ktorá je tak či tak vždy odporne zraňujúca. Tí, čo sú takto chorí, si neuvedomujú dôsledky svojich rozhodnutí, šliapu po iných a konajú tak bez súcitu, lebo nie sú schopní s kýmkoľvek cítiť. Ako keby z nich vyprchávala ľudskosť, ako keby zabúdali, že aj oni sami sú len pominuteľné telá.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies