Epidémia v KDR sa sa sa môže stať celosvetovou: Na ochranu zaočkujú 12 miliónov ľudí

NETKY.SK • 18 August 2016, 09:31 • 2 min
Epidémia v KDR sa sa sa môže stať celosvetovou: Na ochranu zaočkujú 12 miliónov ľudí

KINSHASA - Masívne očkovanie proti žltej zimnici sa dnes začalo v Konžskej demokratickej republike (KDR) v snahe dosiahnuť, aby sa nešírila ďalej do sveta, informovala agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a humanitárne organizácie, napríklad Lekári bez hraníc a Save the Children, plánujú v najbližších desiatich dňoch zaočkovať až 10,5 milióna obyvateľov KDR.

 

Agentúra DPA v utorok uviedla, že vakcinácia sa má týkať až 12 miliónov ľudí. Pri očkovaní sa zamerajú na hlavné mesto Kinshasa, kde je riadne zaočkovaná len pätina z desiatich miliónov obyvateľov, a na ďalšie dve provincie v blízkosti susednej Angoly. Niekoľko miliónov ľudí zaočkujú aj v Angole.

 

Od vlaňajšieho vypuknutia epidémie žltej zimnice v angolskej metropole Luanda na ňu v KDR zomrelo 95 ľudí, pričom v krajine evidujú ďalších 2000 prípadov podozrenia na toto ochorenie, uviedla tento mesiac WHO. V Angole zabila žltá zimnica od júla 2016 podľa WHO už 369 ľudí.

 

Epidémia v KDR sa má rozšíriť do celého sveta: Na ochranu zaočkujú 12 miliónov ľudí.

 

Humanitárna organizácia Save the Children označila epidémiu za najväčšiu v danom regióne za uplynulé tri desaťročia. Pre nedostatok očkovacej látky zdravotníci použijú len pätinovú dávku vakcíny. Milióny obyvateľov budú preto pred nákazou chránení len rok.

 

Žltú zimnicu rozširujú komáre. V konečných štádiách vyvoláva krvácanie z očí, uší a nosa, zlyhanie telesných orgánov a zožltnutie pokožky a očí, podľa ktorého získala pomenovanie žltá zimnica. Zatiaľ na ňu neexistuje žiadny známy liek.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies