Ekológom a dobrovoľníkom sa podarilo vyčistiť šesťkilometrový úsek Slatiny. Neodradilo ich ani zlé počasie

NETKY.SK • 3 Marec 2024, 19:23 • 2 min
Ekológom a dobrovoľníkom sa podarilo vyčistiť šesťkilometrový úsek Slatiny. Neodradilo ich ani zlé počasie

Plné vrecia odpadu odnášali ekológovia a dobrovoľníci z brehov a vody rieky Slatina. Napriek nepriaznivému počasiu sa im podarilo vyčistiť šesťkilometrový úsek chráneného územia európskeho významu.

slovakia

left justify in out

Pre ekológa zlé počasie neexistuje – tvrdí Martina Paulíková z občianskeho združenia Slatinka. A tak sa v neutíchajúcom daždi a v blate vydali skupinky popri toku rieky Slatina.

Strašne veľa bordelu je všade, ľudia sú nezodpovední, to, čo môžu vyniesť do kontajnera, vyhodia do prírody. Niekoľko kontajnerov sa vyzbiera každoročne, myslí si obyvateľ Slatinky Róbert Mikuš.

V porovnaní s minulým rokom však odpadu ubudlo. „Tých plastových fliaš a hliníkových plechoviek je málo, čiže ten zálohový systém dokázal namotivovať ľudí. To, čo nachádzame v rieke, sú buď staré plasty, alebo stavebný materiál,“ uviedol ekológ z OZ Slatinka Ladislav Bíro.

„Mám rád rieky, ale prirodzené rieky, nie zregulované, ale takéto prirodzené, a ľudia si nevedia uvedomiť ich hodnotu,“ skonštatoval ekologický aktivista Igor Sádecký.

Rieka Slatina v úseku medzi Zvolenom a Zvolenskou Slatinou je chránená. Tok rieky a najbližšie okolie s brehovými porastmi zaradili pred dvomi rokmi do siete najcennejších európskych území Natura 2000.

„Takéto rieky väčšinou už zregulovali, tu zostalo naozaj 12 km zachovaných s brehovými porastami, s jelšovými lužnými lesíkmi mokradnými lúkami. Ale aj dubovými porastami, kde rastú vzácne orchidey,“ dodala Paulíková.

Občianske združenie Slatinka už takmer tri desaťročia bojuje proti štátnemu zámeru vybudovať na tomto mieste vodnú nádrž, čím by sa zničil nielen jedinečný biotop, ale aj celá dedina.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sarah Horová
Zdroj/foto: RTVS, Ilustračná snímka. (spravy.rtvs.sk)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies