Ako vznikol heavy metal? Kľukatá cesta "agresívnej" hudby ovplyvnila módu, umenie aj históriu

NETKY.SK • 10 December 2023, 20:30 • 2 min
Ako vznikol heavy metal? Kľukatá cesta "agresívnej" hudby ovplyvnila módu, umenie aj históriu

Heavy metal bol vždy populárny. Fanúšikovia heavy metalu sa hrnú na koncerty a albumy od počiatkov rocku „n“ rollu až po súčasnosť. Existuje mnoho dôvodov pre túto trvalú popularitu. Po prvé, heavymetalové piesne sú často rýchle a energické, vďaka čomu sa ľahko počúvajú. Po druhé, heavymetalové texty sú často temné a dramatické. Napokon, heavy metal je zábava počúvať.

slovakia

left justify in out

Metalová hudba začala koncom 60. rokov a presadila sa na začiatku 70. rokov v Británii. Predpokladá sa, že výraz „metal“ ​​pochádza z hnutia hippies, keď výraz „heavy“ znamená hlboký alebo vážny.

Metalová hudba sa točí okolo niekoľkých kľúčových komponentov: silne skreslené gitarové riffy a akordy, silné bubnovanie, extra nízke basové tóny a agresívne alebo hrdelné vokály. V hre sa občas objaví aj prvok rýchlosti, či už ide o tempo skladby, alebo rýchlo skartujúce gitarové sólo predvádzajúce technickú obratnosť.

Počiatky a Led Zeppelin

Za prvé heavymetalové skupiny sa považujú Led Zeppelin, Black Sabbath a Deep Purple, často označované ako „unholy trinity“ (nesvätá trojica). Led Zeppelin vydali svoj rovnomenný debut v roku 1969, zatiaľ čo Black Sabbath a Deep Purple vydali vplyvné nahrávky v roku 1970.

V 70. rokoch sa metal vzdal svojho bluesrockového pôvodu, pričom kapely ako Motorhead a Iron Maiden vniesli prvky punku a zvyšovali tempo so zbesilejšími bicími. Tieto kapely inšpirovali menšie skupiny vydávať hudbu bez podpory vydavateľstva.

Metal sa začal rozvetvovať do podžánrov, pričom glam a hair metalové skupiny ako Motley Crue a Poison stáli v čele hnutia. Thrash metal sa stal obrovským a kapely ako Metallica a Megadeth oslovovali čoraz väčšie publikum, čiastočne vďaka metalovým vystúpeniam, ktoré hrali na MTV, ktoré sa začalo vysielať v roku 1981.

Vplyv na kultúru

Okrem vplyvu na hudobný svet má metalová hudba významný vplyv aj na rôzne aspekty kultúry:

- Vizuálne umenie: Metalová hudba má výraznú vizuálnu estetiku, pričom obaly albumov a logá skupín často obsahujú zložité umelecké diela, ktoré odrážajú témy a atmosféru žánru.

- Móda: Metalová móda, ktorá zahŕňa tričká kapely, kožené bundy a doplnky s cvočkami, sa stala ikonickou súčasťou identity tohto žánru.

- Fandom: Metalová hudba podporila vášnivú a oddanú globálnu fanúšikovskú základňu, pričom fanúšikovia navštevujú koncerty, festivaly a iné podujatia, aby oslávili svoju lásku k tomuto žánru.

 

Kapely v priebehu desaťročí

V roku 1972 vydali Iron Maiden svoj debutový album „Iron Maiden“. Bol okamžitým hitom v Anglicku a neskôr v celej Európe. Ich druhý album „Killers“ im v roku 1981 priniesol medzinárodnú pozornosť.

V roku 1983 Metallica vydala svoj debutový album „Kill 'Em All“, ktorý ich odlišoval od väčšiny ostatných heavymetalových kapiel v tom čase vďaka svojej popularite u širšieho publika. Megadeth je ďalšia kapela, ktorá oslovila zhruba rovnaké publikum ako Metallica.

Zakk Wylde prišiel z kapely Ozziho Osbourna koncom 80. rokov a koncom 90. rokov založil „Black Label Society“, ktorá obsahovala jeho vražedné zápalné gitarové riffy poháňané pentatonickým pohonom.

Kapely ako Mastodon a Hammers of Misfortune pomohli nastoliť nové milénium. Veľa hudby v dekáde počnúc rokom 2000 sa zdalo byť temnejšie a nahnevanejšie.

Rok 2010 nám priniesol kapely ako Symfonia a Alien Weaponry. 

Heavy metalové podžánre

Heavy metalová hudba je rôznorodá a má mnoho podžánrov

Existuje niekoľko podžánrov heavy metalu, vrátane:

- Death metal

- Black metal

- Thrash metal

- Speed metal

- Heavy metalcore

 

Viac než len hudba

Heavy metal bol vždy populárny. Fanúšikovia heavy metalu sa hrnú na koncerty a albumy od počiatkov rocku „n“ rollu až po súčasnosť. Existuje mnoho dôvodov pre túto trvalú popularitu. Po prvé, heavymetalové piesne sú často rýchle a energické, vďaka čomu sa ľahko počúvajú. Po druhé, heavymetalové texty sú často temné a dramatické. Napokon, heavy metal je zábava počúvať.

Metalová hudba so svojou surovou energiou a emotívnymi textami poskytla poslucháčom priestor na uvoľnenie svojich vnútorných emócií a nasmerovanie frustrácie / negatívnej energie na katarznú hudobnú cestu. 

Rezonovalo to u tých, ktorí hľadali pocit spolupatričnosti a nachádzali útechu v rebelskom duchu tohto žánru. Nakoniec sa metalová hudba stala viac než len hudbou; stala sa životným štýlom, subkultúrou, ktorá vydláždila cestu k nespočetným podžánrom, spojila fanúšikov po celom svete, vytvorila trvalé spojenie a zanechala nezmazateľnú stopu v histórii hudby.

Zdroje:

https://www.scmp.com/yp/discover/entertainment/music/article/3072431/origins-metal-and-how-it-found-its-place-music

https://blog.jambox.io/what-is-metal-music/

https://myguitarstring.com/guitar/where-did-heavy-metal-originate/

https://metalheadcommunity.com/history-of-heavy-metal/

https://myguitarlair.com/where-did-heavy-metal-originate/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: graygroupintl.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies