Sľubuje, že sa zmení, no dovoľuje si stále viac? Tento scenár býva pre manipulátorov bežný

NETKY.SK • 7 Apríl 2024, 14:00 • 2 min
Sľubuje, že sa zmení, no dovoľuje si stále viac? Tento scenár býva pre manipulátorov bežný

V partnerskom vzťahu je dôležité mať dôveru a stabilitu, no niekedy sa môže stať, že jeden z partnerov neustále sľubuje zmenu, ale nedochádza k žiadnym skutočným zlepšeniam. Tento cyklus sľubov a sklamaní môže byť vyčerpávajúci a narušujúci pre vzťah. V tomto článku sa pozrieme na to, prečo je neustále sľubovanie zmeny známkou nezdravého vzťahu, a na to, čo môžete urobiť, aby ste sa vymanili z tohto vzoru.

slovakia

left justify in out

V partnerskom vzťahu je dôležité budovať vzájomnú dôveru a rešpekt. Avšak, v niektorých prípadoch sa môže stať, že jeden partner sľubuje zmenu a zlepšenie, ale následne sa stále správa manipulatívne a neúctivo. Tento scenár je pre manipulátorov bežný, pretože využívajú túžbu druhého partnera po zlepšení situácie na to, aby si udržali kontrolu. V tomto článku sa pozrieme na rôzne aspekty tohto scenára a ako sa s ním vyrovnať.

Sľuby o zmene a ich skutočný význam

Záväzky a sľuby
Sľuby o zmene môžu byť veľmi presvedčivé a lákavé, ale je dôležité si uvedomiť, že skutočná zmena vyžaduje čas a úsilie. Niektorí manipulátori môžu sľubovať zmenu len preto, aby ukončili konflikt alebo udržali partnera pod kontrolou, ale následne neuskutočnia žiadne konkrétne kroky na zlepšenie situácie.

Keď sa váš partner neustále sľubuje zmeny, ale nič sa nezlepšuje, môže to viesť k opakujúcemu sa sklamaní. Tento cyklus sľubov a sklamaní môže byť veľmi deštruktívny a narušuje dôveru a stabilitu vo vzťahu. Existuje niekoľko dôvodov, prečo sa váš partner neustále sľubuje zmeny, ale nedochádza k žiadnym skutočným zlepšeniam. Jedným z možných dôvodov môže byť nedostatok záväzku a motivácie zo strany vášho partnera. Ak nemajú skutočnú túžbu zmeniť sa, sľuby môžu byť len prázdne slová.

Neustále sklamanie vo vzťahu môže mať vážne emocionálne dôsledky. Stres a úzkosť spojené s neustálymi očakávaniami na zmenu, ktorá nikdy nenastane, môžu mať negatívny vplyv na vaše duševné zdravie a pohodu.

Manipulatívne taktiky a kontrola

Manipulatívni ľudia majú tendenciu používať rôzne taktiky na to, aby dosiahli svoje ciele a udržali kontrolu nad situáciou. Medzi tieto taktiky patria lži, hrozby, vydieranie, viny a vyčítanie. Sľuby o zmene môžu byť len ďalšou formou manipulácie, ktorou sa snažia udržať svoju moc.

Porušenie sľubu vo vzťahoch znamená porušenie dôvery a záväzku. Význam nesplnenia sľubu zahŕňa nesplnenie záväzku alebo dohody s partnerom, čo spôsobuje sklamanie, zranenie a potenciálne poškodenie vzťahu. 
Zrada podkopáva základy dôvery a môže viesť k pocitom zrady, odporu a neistoty. Dôslednosť v dodržiavaní sľubov je kľúčová pre udržanie zdravých a silných vzťahov, pretože dokazuje spoľahlivosť, rešpekt a oddanosť partnerstvu.

 

 

Prečo sa manipulátori meniť nechcú

Strach zo straty kontroly
Manipulatívni ľudia majú často hlboké záujmy na udržaní svojej kontroly a moci nad situáciou. Strach zo straty tejto kontroly môže byť dôvodom, prečo sa nepokúšajú skutočne zmeniť svoje správanie. Manipulácia je pre nich spôsobom, ako dosiahnuť svoje ciele a uspokojiť svoje potreby.

Manipulátori sú často motivovaní len vlastnými záujmami a túžbou po kontrole nad inými ľuďmi. Ich sľuby o zmene môžu byť iba nástrojom na manipuláciu a dosiahnutie ich vlastných cieľov, nie výsledkom skutočnej vnútornej motivácie k zmene. Manipulátori môžu mať hlboko zakorenené vzorce správania, ktoré sa vyvinuli až v ranom detstve alebo v dospelosti. Tieto vzorce sú často zložité a zložené z rôznych faktorov, ako sú osobné skúsenosti, rodinné prostredie alebo kultúrne vplyvy. Zmena týchto vzorcov vyžaduje čas a úsilie, ktoré niektorí manipulátori nie sú ochotní podstúpiť.

Niektorí manipulátori nemajú dostatočnú úroveň sebareflexie na to, aby si uvedomili vlastné manipulatívne správanie a jeho negatívne dôsledky. Preto im môže chýbať vnútorný impulz k zmene, pretože nevidia potrebu meniť sa. Manipulácia môže mať nielen škodlivý vplyv na manipulátora, ale aj na všetkých, s ktorými manipulátor interaguje. Vzťahy postavené na manipulácii často trpia nedostatkom dôvery, znižujú sa ich kvalita a stabilita a môžu spôsobiť emocionálnu alebo psychickú úzkosť u obeťou manipulácie.

Keď váš partner neustále sľubuje zmeny, ale nedochádza k žiadnym skutočným zlepšeniam, je dôležité si uvedomiť svoju hodnotu a hľadať cestu k uzdraveniu a pohode. Nenúťte sa do vzťahu, kde sa necítite šťastne a rešpektovane. Zaslúžite si vzťah, kde je dôvera, rešpekt a láska vzájomná a kde sú sľuby podložené skutkami, nie len slovami.

Manipulácia je zložitým fenoménom, ktorý ovplyvňuje naše životy vo viacerých aspektoch. Sľuby manipulátorov o zmene môžu byť len ďalším nástrojom na dosiahnutie ich vlastných cieľov. Pre skutočnú zmenu je potrebná vnútorná motivácia, úsilie a ochota podstúpiť proces sebareflexie a osobného rastu. Manipulátori sa často odmietajú meniť z rôznych dôvodov, vrátane nedostatku vnútornej motivácie, hlboko zakorenených vzorcov správania a strachu z straty kontroly. Prevencia manipulácie a ochrana pred ňou si vyžaduje poznanie manipulatívnych techník a stanovenie hraníc vo vzťahu s manipulátorom. Je tiež dôležité vyhľadať podporu a pomoc, ak sa cítite ovplyvnení manipuláciou vo svojom živote.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
text: psychologytoday.com, MindBodyGreen. titulná foto: helpguide.org
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies