Igora Matoviča mrzí, že trvalo 17 dní, kým schválili príspevok pre seniorov!

NETKY.SK • 9 December 2021, 15:45 • 2 min
Igora Matoviča mrzí, že trvalo 17 dní, kým schválili príspevok pre seniorov!

BRATISLAVA - Igor Matovič uviedol, že sa podarilo schváliť návrh, ktorý ma za cieľ chrániť životy seniorov, zmenšiť stres v nemocniciach a zároveň chrániť ekonomiku pred škodami, ktoré pácha ochorenie COVID-19.

slovakia

left justify in out

Uviedol to na tlačovom brífingu v Národnej rade k schváleniu novely zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19. Novela umožňuje poskytnúť finančný príspevok za očkovanie ľuďom nad 60 rokov.

 

img

 

"Podmienky sa zmenili v tom duchu, ako to bolo komunikované. Skôr sme sa snažili vyjsť v ústrety prezidentke, ak by  náhodou chcela posudzovať 15 dní tento návrh, čo je jej právomoc. Aby tam nebola kolízia s dátumami," dodal s tým, že prezidentka SR Zuzana Čaputová má 15 dní od doručenia návrhu zákona na jeho podpis.

 

Podľa neho by totiž mohla nastať situácia, že by jej bol návrh doručený a dovtedy by seniori mali termín, dokedy sa majú nahlásiť alebo registrovať na očkovanie. "Preto sme vianočný termín posunuli na 31. decembra a špeciálne sme riešili preočkovanie jednodávkovou očkovacou látkou. V tom prípade sme priznali príspevok 200 eur iba vtedy, ak sa seniori preočkujú do 1. marca ešte aj posilňovacou dávkou," povedal.

 

 

Financmajstra Matoviča mrzí, že trvalo 17 dní odvtedy, ako prišiel s ideou návrhu na koaličnú radu, kým bol zákon schválený. "Pevne verím, že prezidentka to následne urýchli a nevyužije plnú 15-dňovú lehotu," konštatoval. Dúfa, že tento návrh presvedčí ľudí aj na preočkovanie treťou dávkou.

 

Predseda poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš poďakoval koaličným partnerom. "Som veľmi rád, že sme vyslali signál verejnosti, že sme jednotní a že sme pripravení pomáhať práve tým najzraniteľnejším skupinám, a to sú naši seniori," komentoval. Návrh zákona má podľa neho predstavovať práve motiváciu na dobrovoľné očkovanie.

 

Verí, že tieto peniaze pôjdu do sektorov, ktoré najviac utrpeli počas pandémie nového koronavírusu. "Je to ďalší zo série návrhov, ktoré nám pomáhajú k tomu, aby sme čo najskôr prekonali tretiu vlnu," dodal Šipoš.

 

img

 

Ľudia nad 60 rokov budú mať nárok na finančný príspevok za očkovanie. Dostanú ho v hotovosti a použiť ho budú môcť ľubovoľne. Vyplýva to z návrhu zákona, ktorý vo štvrtok schválilo plénum Národnej rady (NR) SR. Za návrh hlasovalo 97 zo 138 prítomných poslancov.

 

Súvisiaci článok: AKTUALIZÁCIA: Poslanci schválili finančný príspevok za očkovanie pre seniorov!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies