Ekologické tašky nefungujú tak, ako majú, nerozložili sa

NETKY.SK • 11 Jún 2019, 13:37 • 2 min
Ekologické tašky nefungujú tak, ako majú, nerozložili sa

Zdá sa, že skôr ako nad najrôznejšími "EKOplastami" by sme sa mali zamýšľať nad celkovou redukciou odpadu.

slovakia

left justify in out

Jednou z foriem boja s plastami je aj výroba alternatívnych materiálov, ktorými sa postupne všetky klasické plasty nahradia. To sa začalo realizovať vo veľkom po celom svete, no ako sa ukázalo, nie všetky náhrady fungujú tak, ako sme to od nich očakávali...

 

Alarmujúca je štúdia, ktorá bola uverejnená na portáli ACS Publications. Testovaniu totiž podrobili tašku od spoločnosti Vegware a ako sa ukázalo, aj po troch rokoch strávených vo vode a v pôde bola stále schopná uniesť nákup. Spoločnosť síce argumentovala tým, že aj ekologické a kompostovateľné materiály potrebujú isté podmienky a dostatočný čas na svoje rozloženie, no to sa akosi míňa ich účelu.

 

img

 

Druhú štúdiu publikovali v  časopise Environmental Science & Technology Letters. Rovnako sa testovali kompostovateľné plasty. Ako však preukázali testy, pri rozklade tohto materiálu dochádza k uvoľňovaniu látky zvanej perfluoroalkyl. Tá sa do obalov pridáva, pretože odpudzuje vodu aj olej. Zdá sa však, že v komposte ostáva, hoci ostatný materiál sa rozložil. Pripomeňme, že kompost sa ďalej využíva na pestovanie rôznych plodín a pokiaľ obsahuje túto chemickú látku, dostáva sa do potravín, ktoré jeme. Následne môže spôsobiť viaceré zdravotné problémy a ochorenia. Na základe tohto zistenia sa štát Washington rozhodol pre úplný zákaz používania spomínanej látky vo výrobe alternatívnych plastov. Zákon sa dostane do účinnosti v roku 2022.

 

img

 

Obe štúdie teda poukazujú na skutočnosť, že najúčinnejším spôsobom, ako možno bojovať s plastovým odpadom je eliminovať jeho produkciu vo všeobecnosti. Igelitové tašky preto nahraďme plátenými a používanie plastových vreciek a fólii sa pokúsme čo najviac minimalizovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies