Egypt od začiatku bojov v Sudáne prijal vyše 14.000 utečencov

NETKY.SK • 29 Apríl 2023, 11:00 • 2 min
Egypt od začiatku bojov v Sudáne prijal vyše 14.000 utečencov

KÁHIRA - Od vypuknutia bojov v Sudáne v polovici apríla prekročilo hranicu do Egypta vyše 14.000 utečencov, informovalo vo štvrtok egyptské ministerstvo zahraničných vecí.

slovakia

left justify in out

Po začatí konfliktu medzi sudánskou armádou a polovojenskými Silami rýchlej podpory (RSF) vstúpilo na územie Egypta vyše 16.000 cudzincov, vrátane 2000 občanov 50 ďalších krajín či členov medzinárodných organizácií, uviedlo ministerstvo. Napriek 72-hodinovému prímeriu, ktoré v Sudáne platí od polnoci na utorok, z hlavného mesta Chartúm hlásili vo štvrtok paľbu z guľometov a ťažkých zbraní a prelety vojenských lietadiel. Boje sa zintenzívnili aj v regióne Dárfúr.

 

img

 

Konflikt medzi jednotkami armády generála Abdala Fattáha Burhána a polovojenským zoskupením Sily rýchlej podpory (RSF) generála Muhammada Hamdána Daklúa vypukol 15. apríla. Vyhlásených bolo viacero prímerí, žiadne sa však nedodržiavalo. V meste Džunajna, ktoré je metropolou Dárfúru v blízkosti hraníc so susedným Čadom, dochádza k rabovaniu, vraždám a podpaľovaniu domov. Civilné obyvateľstvo v obave pred bojmi ušlo a snaží sa nájsť dočasné útočisko v iných regiónoch Sudánu alebo v susedných štátov.

 

OSN odhaduje, že do Čadu a Južného Sudánu alebo Egypta či Etiópie by mohlo utiecť celkovo 270.000 ľudí. Tí, ktorí zostali v Sudáne, majú nedostatok potravín, vody a elektriny. Telefónne a internetové linky sú prerušované. Podľa odborového zväzu lekárov bolo doteraz v oblastiach bojov v Sudáne bombardovaných 14 nemocníc a 19 ďalších bolo násilne evakuovaných, pretože boli pod paľbou, nemali už žiadne vybavenie ani personál alebo sa v nich usídlili ozbrojenci. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies