Sladký cviklový chlebík
Suroviny:
180 g hladká múka, 120 g práškový cukor, 1 balíček kypriaci prášok, 1 KL škorica, 1/4 KL nové korenie, 1/4 KL muškátový oriešok, 1/2 KL soľ, 1 ks vajce (L), 4 PL olej, 4 PL pomarančová šťava, 4 PL jablkové pyré, 150 g postrúhaná cvikla, 1 PL rum, 1 hrsť zlaté hrozienka, 1 hrsť vlašské orechy , maslo na vymastenie formy, hrubá múka na vysypanie formy
Postup:
Rúru rozohrejeme na 180 °C. Formu na biskupský chlebíček (srnčí chrbát) vymastíme maslom a vysypeme hrubou múkou. Cviklu ošúpeme, opláchneme studenou vodou a nastrúhame na strúhadle. Hrozienka vložíme do misky, prelejeme rumom a necháme ich marinovať. Orechy nasekáme na drobné kúsky a opražíme do zlatova na suchej panvici. Vo väčšej miske zmiešame suché suroviny: múku, cukor, kypriaci prášok, koreniny a soľ. V menšej miske spolu vymiešame tekuté suroviny: vajce, olej, pomarančovú šťavu, jablkové pyré a strúhanú cviklu.

Cviklová polievka
Suroviny:
5 ks stredne veľká cvikla, 1 vetvička rozmarín, 2 lístky bobkový list, 1 PL balzamikový ocot, 1 PL med, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Cviklu ošúpeme, opláchneme pod studenou vodou a nakrájame na drobné kúsky. Do väčšej rajnice vložíme nakrájanú cviklu, vetvičku rozmarímu, bobkový list, ocot a med. Pridáme štipku soli a korenia. Všetko zalejeme studenou vodou (cca 1 liter). Polievku privedieme k varu, znížime teplotu a necháme nezakryté variť na miernom ohni asi 45 minút. Keď varíme cviklu a chceme sa presvedčiť či už je uvarená, napichneme jeden kúsok na hrot noža a počkáme či spadne naspäť do hrnca. Ak áno, cvikla je hotová. Keď je cvikla hotová, polievku odstavíme a vyberieme z nej vetvičku rozmarínu aj bobkový list. Obsah rozmixujeme ponorným mixérom, trochu ochutnáme a ak treba dosolíme, prípadne pridáme kvapku medu. Hustú polievku servírujeme s lyžicou kyslej smotany a plátkom bieleho toastu.

Nátierka z pečenej cvikly
Suroviny:
300 g cvikla, 2 PL olivový olej, 2 KL rasca cela, 1 konzerva cícer, 2 KL mletý koriander, 1 ks citrón, 1 PL plnotučná horčica, 2 strúčiky cesnak, soľ, mleté čierne korenie
Postup:
Rúru rozohrejeme na 180 °C. Cviklu ošúpeme, opláchneme studenou vodou a každú buľvu prekrojíme na štvrtiny. Kúsky cvikle rozložíme na plech, pokvapkáme olejom (cca 1 PL) a zasypeme rascou. Pečieme zhruba 30 minút, vytiahneme z rúry a necháme úplne vychladnúť. Cícer si premyjeme pod studenou vodou, necháme odkvapkať a vložíme ho do kuchynského robota. Pridáme koriander, šťavu a kôru z jedného citróna, horčicu, cesnak, soľ a korenie. Všetko spolu rozmixujeme. Nakoniec pridáme aj upečenú cviklu a druhú lyžicu olivového oleja. Opäť rozmixujeme. Nátierka môže byť pomerne hustá. Môžeme ju bez obáv zriediť jednou či dvoma lyžicami vody. Nakoniec ochutnáme a prípadne ešte dosolíme. Natierame na horúce hrianky.

Cviklový šalát s vlašskými orechmi
Suroviny:
2 ks cvikla, 1 hrsť vlašské orechy, podľa chuti mleté čierne korenie, podľa chuti soľ, podľa chuti cukor, podľa chuti ocot
Postup:
Cviklu očistíme a nastrúhame na pásiky. Dochutíme soľou, mletým čiernym korením, cukrom a troškou octu. Vlašské oriešky krátko opražíme na suchej panvici. Cviklu naservírujeme do misiek a posypeme vlašskými orieškami. Podávame samotné alebo ako prílohu napríklad ku hovädziemu mäsku.

Cviklové latte
Suroviny:
2 ks stredne veľká cvikla, 150 ml mandľové mlieko, 1 KL med
Postup:
Cviklu umyjeme a nakrájame na menšie kocky. Cviklovú šťavu získame buď odšťavením zeleniny alebo môžeme cviklu rozmixovať s trochou studenej vody a precediť cez sitko. Z dvoch buliev dostaneme asi 100 a 150 ml šťavy. Mandľové mlieko zahrejeme v rajnici a pomocou ručného napeňovača doň naženieme vzduch (napenenie možno vynechať). Pripravte si domáce madľové mlieko. Na dno vysokého pohára či šálky dáme lyžičku medu, ktorú zalejeme čerstvou cviklovou šťavou a nakoniec pomaly prilejeme horúce mlieko.

Prajeme dobrú chuť!