Eduard Heger podporil zamestnávanie lekárov a zdravotných sestier z Ukrajiny

NETKY.SK • 29 Máj 2022, 11:8 • 2 min
Eduard Heger podporil zamestnávanie lekárov a zdravotných sestier z Ukrajiny

BARDEJOV - Premiér pripomenul, že Slovensko má nedostatok lekárov a sestier.

slovakia

left justify in out

Slovensko má záujem o lekárov a zdravotné sestry z Ukrajiny. Potvrdil to v nedeľu na sociálnej sieti premiér Eduard Heger (OĽaNO). 

 

 

„Výchova lekára však trvá roky a tento problém tak nie je riešiteľný z večera do rána. Aj preto som rád, že nové legislatívne zmeny umožnili zdravotníkom z Ukrajiny, aby tu rýchlejšie našli uplatnenie. Je v našom záujme, aby na Slovensku pôsobili natrvalo,“ uviedol Heger.

 

Prečítajte si tiež: Slováci teraz potrebujú jasné riešenie, nie hádky, tvrdí líder KDH

 

Počas piatkového pracovného výjazdu navštívil Nemocnicu s poliklinikou sv. Jakuba v Bardejove, kde pôsobí 15 lekárov z Ukrajiny. Väčšina z nich tam slúži už niekoľko rokov a podľa premiéra sa u nás veľmi dobre adaptovali aj vďaka príbuznosti jazyka a kultúry. 

 

img

 

Úrad vlády SR informoval, že po ruskej agresii na Ukrajinu našlo útočisko na Slovensku množstvo tamojších lekárov a zdravotníkov. Lekársku či zdravotnícku prax na Slovensku však môžu vykonávať len po splnení viacerých podmienok.

 

„Veľmi nám záleží, aby lekári a zdravotníci z Ukrajiny mohli čo najskôr liečiť pacientov, čím pomôžu znížiť nedostatok zdravotníckeho personálu v našich nemocniciach. Zároveň chceme, aby na Slovensku pôsobili natrvalo,“ povedal Heger.

 

img

 

Z tohto dôvodu prijali ešte pred začiatkom vojnového konfliktu viaceré opatrenia na zjednodušenie prístupu zdravotníckeho personálu zo zahraničia na slovenský pracovný trh. Opatrením, ktoré pomôže urýchliť adaptáciu zdravotníckeho personálu z Ukrajiny v slovenských zariadeniach, je aj kurz odbornej jazykovej prípravy v trvaní desiatich týždňov.

 

Možno vás zaujme: Novinka na Slovensku. V prípade ohrozenia dostaneme varovnú SMS



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona