ŠOKUJÚCE: Žena bez rúk šoféruje Tatrovku, maľuje i píše básne (VIDEO)

NETKY.SK • 30 September 2020, 18:01 • 2 min
ŠOKUJÚCE: Žena bez rúk šoféruje Tatrovku, maľuje i píše básne (VIDEO)

Jej príbeh je veľmi inšpiratívny a môže nás veľmi potešiť i povzbudiť práve v týchto zlých časoch. Napriek hendikepu, ktorý jej obmedzil mnohé činnosti, ktoré sú pre nás prirodzené, ona sa nevzdala.

slovakia

left justify in out

Lucie Šťastná Pařilová je príkladom osoby, ktorá sa nikdy nevzdáva, a to aj napriek ťažkým životným okolnostiam. „V detstve som mávala depresie z toho, že som iná, ale v dospelosti som to začala vnímať ako svoj dar a poslanie,“ povedala pre portál businesslifestyle.cz. V Brne počas štúdia na obchodnej akadémii sa so svojím údelom zmierila, lebo videla aj ďalších postihnutých.

 

 

Poetka

Okrem toho táto Moraváčka píše básne. Jej tvorba teší mnohých ľudí napriek tomu, že trpí svojim hendikepom a je jej nohy sú maximálne vyťažené, keďže nahrádzajú aj ruky. O svojej poézii rozprávala aj v relácii Literárna čajovňa. Uvedomuje si, že pre mediálne prostredie, ale aj pre ľudí je takto zaujímavejšia. „Keby som bola zdravá, tak po mne neštekne ani pes,“ povedala s úsmevom.

 

 

Maliarka

Predajom svojich obrazov, ktoré majú svoju pridanú hodnotu, jej mnoho ľudí pomáha prežiť, keďže toto je časť jej obživy. Svoje netradične tvorené maľby ponúka najmä prostredníctvom sociálnej siete. Pre zberateľov umenia má vlastnenie jej obrazu aj sociálny a charitatívny aspekt. Na zámku v Hrabovanoch v blízkosti metropoly Moravy absolvovala aj svoju prvú výstavu.

 

Nohy na volante

Lucie Šťastná Pařilová nechcela byť odkázaná ani na pomoc iných šoférov. A napriek tomu, že pre mnohých by sa absencia rúk zdala neprekonateľnou bariérou pre vedenie motorového vozidla, ona sa nenechala odradiť a urobila si vodičský preukaz. Jazdí, samozrejme, na špeciálne upravenom aute, ktoré jej dáva možnosť držať sa volantu nohami. Jednu nohu má pritom kratšiu a trápi ju aj skolióza.

 

 

Neraz plakala

Nebolo to však jednoduché. V autoškole v Přelouči prežívala sama so sebou veľký boj a často si aj poplakala. „Bola som veľmi nervózna a mala som dosť rozkolísanú psychiku. Mnoho ľudí povie, že dostaneme papier, zaplatíme 29-tisíc za kurz a odídeme domov,“ povedala pre portál s tým, že pre ňu sa to nezdalo ani trochu jednoduché.

 

 

Netuší dôvod

Lucie absolvovala aj genetické testy, pretože bez horných končatín už prišla na svet. A ona sama neplánuje mať potomstvo, práve pre riziko, ktoré opísala portálu tn.nova.cz. „Bola tam kombinácia Downov syndróm, fyzické i mentálne postihnutie,“ uviedla s tým, že v náročnom živote jej pomáha množstvo ľudí.

 

 

Motivuje všetkých

Tým, že Lucie tvorí a ukázala aj nezlomnosť ducha, stala sa veľkým vzorom pre mnohých ľudí, ktorým zdravotne nič nechýba, napriek tomu v niektorých veciach hľadajú dôvody, prečo sa to nedá, namiesto hľadania spôsobu, ako to pôjde. „Pre mnohých som veľmi iná, ale ja to beriem ako svoju prirodzenosť,“ povedala aj s povzbudením všetkých, ktorí sa boja realizovať svoje sny.

 

Pomoc

Všetci, ktorí by chceli Lucii pomôcť kúpou jej tvorby, môžu ju kontaktovať cez jej profil na facebooku. Hoci v minulosti sa cítila zle, keď jej druhí pomáhali, dnes to už považuje za prejav ich potreby byť solidárnymi. Život s takýmto postihnutím si vyžaduje mnoho nákladov, napríklad na osobných asistentov a štát má svoje limity.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona