Ebola v Španielsku: Zdravotná sestra sa zrejme dotkla tváre kontaminovanými rukavicami

NETKY.SK • 8 Október 2014, 19:44 • 2 min
Ebola v Španielsku: Zdravotná sestra sa zrejme dotkla tváre kontaminovanými rukavicami

MADRID - Španielska zdravotná sestra Teresa Romerová, ktorá je prvou osobou nakazenou ebolou mimo územia Afriky, sa zrejme dotkla svojej tváre ochrannými rukavicami, keď sa starala o infikovaného kňaza, ktorý chorobe podľahol. Uviedol to dnes lekár, ktorý sa o ženu stará.

slovakia

left justify in out

Romerovú liečia na smrteľnú vírusovú chorobu v madridskej nemocnici. Španielske úrady medzitým začali vyšetrovať, ako sa zdravotná sestra mohla infikovať ebolou napriek prísnym postupom pri zaobchádzaní s nakazenými pacientmi. Povinné je napríklad nosenie ochranného odevu vrátane rukavíc, pripomenula agentúra Reuters.
     

Vírus eboly, ktorý od marca usmrtil už vyše 3400 ľudí v západnej Afrike, spôsobuje krvácavú horúčku a šíri sa priamym kontaktom s telesnými tekutinami infikovanej osoby. Súčasná epidémia tejto choroby je najväčšou zaznamenanou v dejinách.
     

Romerová je jediným potvrdeným prípadom eboly v Španielsku, okrem dvoch kňazov, ktorí sa nakazili v Afrike a zomreli. S vírusom však mohlo prísť v krajine do kontaktu ďalších vyše 50 ľudí a tých teraz monitorujú - je medzi nimi manžel pacientky, personál primárnej zdravotníckej starostlivosti a nemocniční zamestnanci, uviedli európski predstavitelia.
     

"Rozprávala mi o rukaviciach, dotkla sa nimi tváre. Na to si spomína a to mi povedala trikrát," uviedol novinárom Germán Ramírez, jeden z lekárov nemocnice Carlosa III., kde zdravotnú sestru liečia.
     

Sestra si vzala pracovné voľno hneď po tom, ako španielsky misionár Manuel García 25. septembra zomrel. V kompletnom ochrannom odeve vošla do kňazovej izby raz, keď bol ešte nažive, a raz po jeho smrti, aby izbu upratala.
     

"Myslím si, že chyba sa stala, keď som si odev vyzliekala," povedala v dnes zverejnenom telefonickom interview pre španielske noviny El País. "Práve tento moment pokladám za najkritickejší, práve vtedy sa to mohlo stať. Ale nie som si istá," dodala žena.
     

Predstavitelia odborov zdravotníkov oznámili, že Romerová trikrát upozornila nemocničný personál, že má horúčku a vyrážky, ale teplota jej nevystúpila nad 38,6 stupňa Celzia, a tak ju nemocnica nepokladala za rizikový prípad.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies