Džudista Randl na ceste do Ria aj s dvojnásobnou bolesťou kolena a lakťa

NETKY.SK • 1 Apríl 2015, 13:03 • 2 min
Džudista Randl na ceste do Ria aj s dvojnásobnou bolesťou kolena a lakťa

BRATISLAVA - Džudisti si na európsky šampionát musia tohto roku počkať o čosi dlhšie. Pôvodne sa mal uskutočniť už na budúci týždeň v Glasgowe, no po nezhodách s lokálnymi organizátormi ho EJU Škótom odobrala a rozhodla, že sa o vzácne kovy bude bojovať v rámci prvých Európskych hier v azerbajdžanskom Baku až v júni (25.-28.).

slovakia

left justify in out

Zmena dejiska i termínu sa dotkla všetkých národných federácii. Slovenské džudo by si malo v jednom isté, do Baku poletí Milan Randl, už dlhé roky jediný, ktorý si v podstate rovnocenne môže merať sily na vrcholných turnajoch. "O ďalších sa rozhodne neskôr," povedal šéftréner Rastislav Mezovský. "Kritériá nominácie sa na Baku obmedzili, a tak namiesto širšieho počtu, ktorý by asi do Glasgowa cestoval, sa musíme uskromnť."

 

Určitá nádej vyslať do Baku viac ako jedného džudistu ešte trvá. Rastislav Mezovský: "Do úvahy pri zhode okolností pripadajú aj Milichovský, Komlóšiová, možno Hajas. Všetko závisí od toho, aký záujem o štart v Baku prejavia národné federácie. Celkove môže štartovať po deväť mužov a žien z jednej krajiny, maximálne dvaja v jednotlivej kategórii. Samozrejme, týka sa to hlavne džudistických veľmocí. Pre nás je podstatné, že na základe eurorankingu sú Milichovský a Komlóšiová tesne pod kvalifikačnou čiarou, Hajas trochu viac vzadu s možnosťou posunúť sa nad ňu."

 

Do 7. apríla treba nahlásiť na EJU záujem o štart v Baku, o dva dni neskôr oznámi únia, do akej miery nastanú zmeny v kvalifikačnom poradí a v štartovných listinách.

 

Popri Baku však slovenské džudo zaujíma aj priebežná kvalifikácia na olympiádu v Riu'2016. Zbierať body sa v nej usiluje jediný slovenský džudista Milan Randl. Zatiaľ jeho 48. pozícia v neredukovanom poradí svetového rebríčka ešte veľa neznamená, aj keď by sa v redukovanom rebríčku, v ktorom je 19-ty, na OH kvalifikoval. Na máj si naplánoval turnaj Grand Prix v Záhrebe (1.-3. mája), na jún GP v Budapešti (13.-14. júna), medzitým stihne turnaj European Open v Minsku (7. júna) s tromi dňami tréningových randori. O tom, že rankingové bodovanie je dosť zložité, napovedá aj fakt, že ak dosiaľ sa do olympijskej kvalifikácie pripisovalo na účet borcov len 50 percent bodov, tak od májového GP v Záhrebe už 100 percent. Na Európskych hrách, keďže sú súčasne aj ME, vzhľadom na ich pôvodný glasgowský termín (9.-12.4.) to bude opäť 50 percent.

 

Uplynulý víkend obsadil Milan Randl 7. priečku na turnaji GP v tureckom Samsune, no mohol skončiť podstatne vyššie. "Zranil si lakeť a na zápas o postup do semifinále už nemohol nastúpiť," upresnil jeho tréner Marek Matuszek. "Najskôr zdolal Ustopirijona z Tadžikistanu a pekne sa do turnaja rozbehol po ippone, keď ho udržal na zemi. Poradil si aj s Ukrajincom Kovtunovom, no doplatil na jeho zakázané páčenie a poranil si lakeť."

 

Milan Randl si zažil dosť bolesti. Okrem čerstvo poraneného lakťa si nedávno liečil aj koleno. "Od 5. marca džudo nemohol vôbec robiť a naplno začal trénovať až tesne pred turnajom v Samsune," dodal Marek Matuszek. "Na lakeť mu teraz pomôže lokálne kryo, nejaké lieky a vyzerá to tak, že už budúci týždeň v utorok skúsi trénovať bez zábran."

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies