Slovenskí hasiči vyslaní na pomoc Francúzsku odčerpali z oblastí postihnutých povodňami takmer 1 milión kubíkov vody

NETKY.SK • 19 Január 2024, 16:09 • 2 min
Slovenskí hasiči vyslaní na pomoc Francúzsku odčerpali z oblastí postihnutých povodňami takmer 1 milión kubíkov vody

BRATISLAVA - 25 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru so 11-timi kusmi hasičskej techniky, súčasťou ktorých boli dve vysokokapacitné čerpadlá , zaradení do modulu HCP ( High Capacity Pumping), modul veľkokapacitného odčerpávania vody sa po 14 - tich dňoch trvajúceho pôsobenia na severozápadnom pobreží Francúzska vrátili na Slovensko. Pri príchode príslušníkov slovenského HCP modulu privítali prvá štátna tajomníčka MV SR Lucia Kurilovská a prezident Hasičského a záchranného zboru Adrián Mifkovič.

slovakia

left justify in out

Z dôvodu vážnej povodňovej situácie Francúzsko 3. januára prostredníctvom spoločného komunikačného a informačného systému pre prípady mimoriadnych udalostí CECIS požiadali členské štáty o zaslanie techniky a personálu na zmiernenie následkov mimoriadnej udalosti. Po koordinačnej porade sekcie krízového riadenia MV SR s Hasičským a záchranným zborom a zástupcami Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR bol Francúzsku ponúknutý modul civilnej ochrany špecializovaný na vysokokapacitné čerpanie, HCP modul.

„Všetci sa z misie vrátili zdraví. Za sebou máte dlhú 26 hodinovú cestu. Ďakujeme Vám za skvelú reprezentáciu Slovenska v zahraničí. Ďakujeme Vám za zvládnutie všetkých úloh misie, na ktorú ste boli vyslaní,“ povedala  prvá štátna tajomníčka MV SR Lucia Kurilovská.

Vyslaní príslušníci slovenského HCP modulu od príchodu do Francúzka, to je v čase od 04. januára – 14. januára odčerpávali vodu prostredníctvom dvoch veľkokapacitných čerpadiel v zaplavených oblastiach, v meste Saint - Omer a následne sa presunuli  do oblasti Clairmarais, kde pokračovali v odčerpávaní vody do kanála Le Scoubrouck. Prácu hasičom počas niekoľkých dní sťažovali mínusové teploty. Nasadené čerpadlá pracovali na hranici prevádzkových teplôt. Plánované ukončenie misie a odchod z postihnutej krajiny bol 16. január. Vzhľadom na zhoršenie hydrometeorologickej situácie a na základe požiadavky francúzskej strany o predĺženie vyslania o 2 dni, ostal modul v pohotovostnom režime  vo Francúzsku do 18 januára. Príslušníci slovenského HCP modulu v povodňami postihnutých oblastiach celkovo odčerpali 919 000 m3 vody.

„Slovenskí hasiči pomáhali miestnym záchranárom čerpať vodu z postihnutých oblastí a tak zabránili ďalším záplavám. Odčerpávanie vody počas ich nasadenia bolo nepretržité, príslušníci sa striedali po 4 - hodinách. Ďakujeme za excelentne odvedenú prácu,“ povedal prezident Hasičského a záchranného zboru Adrián Mifkovič.

Slovenskí hasiči v oblastiach postihnutých povodňami spolupracovali okrem odborného tímu z Francúzska aj s odbornými tímami z Holandska a Česka. Počas svojho pôsobenia sa vo Francúzsku hasiči stretli s francúzskym premiérom Gabrielom Attalom, zástupcami miestnej samosprávy, veľvyslancom SR vo Francúzsku Jánom Šothom, ktorí im poďakovali a ocenili ústretový a solidárny prístup Slovenskej republiky. Ide o druhé vyslanie v rámci mechanizmu Európskej únie v oblasti civilnej ochrany. Na prelome mája a júna 2023 modul pomáhal pri odčerpávaní vody v povodňami postihnutom Taliansku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MV SR, Foto: Tlačový odbor MV SR , Miroslav Hajdu
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies