Od vážnej havárie v Jaslovských Bohuniciach uplynulo 43 rokov

NETKY.SK • 20 Jún 2019, 15:12 • 2 min
Od vážnej havárie v Jaslovských Bohuniciach uplynulo 43 rokov

BRATISLAVA - Momentálne sa v spoločnosti rozoberá, aj vďaka seriálu, ktorý má 5. častí, hrôza s názvom Černobyl. Černobyl však nie je zďaleka jedinou jadrovou elektrárňou, kde došlo ku katastrofe. 5. januára 1976 došlo k havárii aj na Slovensku.

slovakia

left justify in out

V jadrovej elektrárni v Jaslovských Bohuniciach došlo pred 43 rokmi k havárii. Zahynuli dvaja ľudia a do ovzdušia uniklo vyššie množstvo rádioaktívneho oxidu uhličitého.

 

Havária sa neskončila fatálne vďaka, pohotovým pracovníkov elektrárne, Milanovi Antolíkovi a Viliamovi Pačesovi. Vtedajší režim havárie v atómových elektrárňach na území bývalého Československa dôsledne tajil.

 

Čo sa stalo v roku 1976?

 

Dňa 5. januára 1976 vymieňali v prvom bloku elektrárne A1 palivo. Pri výmene jedného palivového článku, ktorú technici robili počas prevádzky, vystrelil článok do výšky, narazil na žeriav a rozbil sa. Po vystrelení článku zostal otvorený technologický kanál a do reaktorovej sály začal unikať oxid uhličitý, používaný na chladenie reaktora.

 

img

 

Pracovníci, ktorí článok vymieňali, museli zo sály okamžite utiecť, pretože by sa zadusili. V sále však zostal otvorený technologický kanál, ktorým chladiaci plyn unikal do ovzdušia.

 

Zabránili tomu najhoršiemu

 

Keby sa kanál nepodarilo utesniť v priebehu 30 až 60 minút, všetok plyn by unikol do vzduchu, nebolo by čím chladiť reaktor a teplota v ňom by stúpala na úroveň, kedy by sa začali taviť ostatné palivové články. V tom prípade by sa v elektrárni v Jaslovských Bohuniciach mohlo odohrať to, čo sa o desať rokov stalo v Černobyle.

 

img

 

Upratať zvyšky rozbitého palivového článku a upchať otvorený kanál sa podarilo dvom mladým zamestnancom elektrárne, ktorí tak zabránili najhoršiemu.

 

Nehoda si vyžiadala životy dvoch likvidátorov jadrového odpadu. Tí totiž pracovali v podzemí, nestačili pred smrtiacim plynom vybehnúť cez zamknuté únikové dvere a udusili sa. Neskoršie vyšetrovanie ukázalo, že dvere boli zamknuté kvôli zamedzeniu krádeží.

 

Do ovzdušia unikli rádioaktívne látky

 

Počas havárie uniklo do okolia elektrárne 1011 Bq aerosolov a 109 Bq rádioaktívnych izotopov jódu, 11 km severne od Jaslovských Bohuníc namerali 480 Bq/kg cézia-137 v tráve a 407 Bq/kg jódu-131 v kukurici.

 

img

 

Za likvidáciu následkov havárie v A1 a nasadenie vlastného života udelil v roku 2008 prezident SR Milanovi Antolíkovi a Viliamovi Pačesovi vysoké štátne vyznamenanie Kríž Milana Rastislava Štefánika III. triedy. Získali ho za záchranu ľudských životov a značných materiálnych hodnôt s nasadením vlastného života. Stalo sa tak po 32 rokoch od osudovej udalosti.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies