Polícia z Nemecka, Švajčiarska a Talianska zatkla 10 pašerákov zlata

NETKY.SK • 16 Jún 2023, 13:50 • 2 min
Polícia z Nemecka, Švajčiarska a Talianska zatkla 10 pašerákov zlata

Haag - Medzinárodná skupina vyšetrovateľov zatkla desať členov zločineckej skupiny podozrivej z pašovania zlata, cenných kovov a legalizácie výnosov z trestnej činnosti. Spoločná operácia sa uskutočnila vo štvrtok ráno v Taliansku, Nemecku a Švajčiarsku a zapojilo sa do nej viac než 150 policajtov. Zatknutí prostredníctvom komplexnej schémy v rámci celej Európy údajne preprali viac než 15 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Ich vyšetrovanie začalo v roku 2019 oddelenie pre boj proti organizovanému zločinu talianskej polície (karabinieri) vo Florencii v spolupráci so švajčiarskymi a nemeckými úradmi. Súčasťou zadržanej siete boli občania Talianska, Grécka, Turecka a Iránu. Na pranie špinavých peňazí prostredníctvom zložitých schém využívali schránkové spoločnosti. Vyšetrovatelia sa zo začiatku zameriavali na Gréka, ktorý bol v kontakte s iránskym podnikateľom. Ten sa zúčastňoval na pašovaní zlata a praní špinavých peňazí v Taliansku, Nemecku, Švajčiarsku a Turecku. Členovia skupiny nakupovali zlato a ďalšie cenné komodity na čiernom trhu, falšovali dokumenty a využívali kuriérov na ich zasielanie do Turecka. Vyšetrovatelia v Zürichu našli miestnosť prerobenú na nezákonnú zlievareň, kde tavili zlato s cieľom zakryť jeho nezákonný pôvod. Na vyšetrovanie dohliadala agentúra Eurojust a Europol poskytoval informácie, uskutočňoval preverovanie a pripravoval správy. 

TASR o tom informuje na základe piatkovej tlačovej správy Európskeho policajného úradu Europol.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Peter Vince
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies