Dubovcová: Kandidatúru do Rady OSN pre ľudské práva hodnotí pozitívne

NETKY.SK • 10 August 2015, 12:01 • 2 min
Dubovcová: Kandidatúru do Rady OSN pre ľudské práva hodnotí pozitívne

BRATISLAVA - Predložená kandidatúra Slovenska do Rady OSN pre ľudské práva je podľa verejnej ochrankyne práv Jany Dubovcovej pozitívna, je rada, že sa tak deje.

slovakia

left justify in out

Ako uviedla pre agentúru SITA, "zaväzuje nás to k tomu, aby sme v konkrétnych situáciách nielen deklarovali, ale aj skutočne dodržiavali základné práva a slobody". Takáto viditeľná účasť krajiny v činnosti OSN jej zužuje priestor na zľahčovanie záväzkov vo vzťahu k ľuďom v núdzi a ich právam, prípadne na ich selektívne uplatňovanie, doplnila ombudsmanka.


Slovensko predložilo svoju kandidatúru do Rady Organizácie Spojených národov (OSN) pre ľudské práva na roky 2018 - 2020 v snahe zohrávať pozitívnu a konštruktívnu úlohu v rozvoji a ochrane ľudských práv vo svete. Budeme presadzovať posilnenie a zefektívnenie ochrany univerzálnych, neodňateľných, nedeliteľných a vzájomne od seba závislých ľudských práv a zdôrazňovať nezastupiteľnú úlohu a činnosť orgánov OSN zameraných na ľudské práva. Slovensko tiež podporuje reformu systému OSN a jej orgánov a inštitúcií s cieľom zvýšiť ich efektívnosť a pripravenosť reagovať na geopolitické výzvy, ktorým dnes svetové spoločenstvo čelí. Vyplýva to z návrhu účasti delegácie Slovenskej republiky na 70. zasadnutí Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov a smernice pre postup delegácie, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.


Slovensko sa bude podľa dokumentu naďalej spolupodieľať na boji proti všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie a ostatným prejavom netolerancie ako aj na boji proti mučeniu a inému neľudskému alebo ponižujúcemu zaobchádzaniu a trestaniu. Spolu s ostatnými členskými krajinami Európskej únie bude pokračovať v presadzovaní uplatňovania práv zraniteľných skupín, osobitne detí. V tomto kontexte bude aktívne presadzovať tiež práva osôb so zdravotným postihnutím. "Slovensko bude naďalej podporovať úlohu OSN pri koordinácii a poskytovaní medzinárodnej humanitárnej pomoci a obhajovať dodržiavanie medzinárodného humanitárneho práva, právnych predpisov v oblasti ľudských práv a práva utečencov," píše sa v dokumente. Slovensko sa tiež bude angažovať pri presadzovaní rodovej rovnosti, posilňovaní postavenia žien a dievčat a odstraňovaní všetkých foriem diskriminácie a násilia voči nim.


Slovensko podporí všetky racionálne a reálne kroky, ktoré povedú k zvýšeniu efektívnosti, transparentnosti a reprezentatívnosti organizácie. Slovensko "bude podporovať reformné úsilie a bude sa naďalej aktívne podieľať na procesoch revitalizácie Valného zhromaždenia OSN a zlepšenia jeho pracovných metód, aktívne sa zapojí do diskusie o reforme Bezpečnostnej rady OSN," uvádza materiál.


Slovenská republika už v minulosti členom Rady OSN pre ľudské práva bola, a to v rokoch 2008 - 2011. Členom Bezpečnostnej rady OSN sme boli v rokoch 2006 a 2007 a členom Hospodárskej a sociálnej rady OSN, ktorá je jedným z hlavných orgánov organizácie, Slovensko bolo v rokoch 2010 - 2012.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies