Zelený poklad

NETKY.SK • 16 Jún 2019, 8:17 • 2 min
Zelený poklad

BRATISLAVA - Už ste si tento rok nazbierali mladý hrášok? Ak nie, rýchlo to napravte. Tieto malé zelené bobule v sebe ukrývajú množstvo vitamínov.

slovakia

left justify in out

Po medveďom cesnaku a špargli prichádza, tak ako každý rok, na rad zelený hrášok. Je to chutná zelenina, ktorú môžete využiť na viacero spôsobov.

 

Mladý čerstvý hrášok je skutočne vitamínovou bombou. Jednak je bohatým zdrojom vitamínu C - najdôležitejšieho antioxidantu, ďalej obsahuje množstvo karoténu a vitamínov zo skupiny B.

 

Zelená pomazánka

 

Potrebné suroviny: 150 g hrášku, 2 ks syrokrému, 4 PL masla, soľ, mleté čierne korenie

 

Príprava receptu: Hrášok vylúpeme a uvaríme do mäkka v osolenej vode. Necháme ho vychladnúť a vložíme do mixéra. Pridáme syrokrém, maslo a vyšľaháme. Dochutíme soľou a korením.

 

obrazok

 

Hrášková polievka

 

Potrebné suroviny: 400g  hrášku, 3 menšie zemiaky, 1 menšia cibuľa, 3 kocky zeleninového bujónu, soľ a vegeta podľa potreby, smotana na varenie (mlieko), hladká múka

 

Príprava receptu: Na masle si osmažíme cibuľu, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, hrášok a osmažíme cca 5 minút. Zalejeme 1,5 litrom vody. Keď voda zovrie pridáme bujón a varíme pokiaľ hrášok a zemiaky nezmäknú. Všetko rozmixujeme. Znovu dáme zovrieť a dohustíme hladkou múkou rozhabarkovnou v smotane na varenie alebo v mlieku. Necháme ešte chvíľku prevrieť a podľa potreby dochutíme vegetou a soľou.

 

obrazok

 

Cestoviny s hráškom

 

Potrebné suroviny: 250 g zeleného hrášku, 200 g cestovín, 3 vajcia, 150 ml smotany na varenie, 2 PL sekanej pretržlénovej vňate, 200 g varenej šunky, 120 g tvrdého syra, 60 g masla + na vymastenie misky, mleté kajenské korenie, worchesterská omáčka, soľ

 

Príprava receptu: Cestoviny uvaríme podľa návodu. Vajcia spolu so smotanou dobre rozšľaháme, dochutíme worchesterovou omáčkou, mletým kajenským korením a soľou. Potom k tomu primiešame na jemno nasekanú petržleňovú vňať. Šunku si nakrájame na kocky a syr nastrúhame. Uvarené a precedené cestoviny vrátme naspäť do misky a premiešame s nakrájanou šunkou, hráškom a syrom. Masu dáme do misky vymastenej maslom a zalejeme smotanovou zmesou a na vrch poukladáme kúsky masla. Pečieme asi 20 minút na 200 stupňov.

 

obrazok

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona