Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
16. sep. 2019Ľudmila
BratislavaBratislava 25°
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
16.06.2019 08:16 Gurmán
Zelený poklad
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
16.06.2019 08:16 Gurmán

Zelený poklad



BRATISLAVA - Už ste si tento rok nazbierali mladý hrášok? Ak nie, rýchlo to napravte. Tieto malé zelené bobule v sebe ukrývajú množstvo vitamínov.


Po medveďom cesnaku a špargli prichádza, tak ako každý rok, na rad zelený hrášok. Je to chutná zelenina, ktorú môžete využiť na viacero spôsobov.

 

Mladý čerstvý hrášok je skutočne vitamínovou bombou. Jednak je bohatým zdrojom vitamínu C - najdôležitejšieho antioxidantu, ďalej obsahuje množstvo karoténu a vitamínov zo skupiny B.

 

Zelená pomazánka

 

Potrebné suroviny: 150 g hrášku, 2 ks syrokrému, 4 PL masla, soľ, mleté čierne korenie

 

Príprava receptu: Hrášok vylúpeme a uvaríme do mäkka v osolenej vode. Necháme ho vychladnúť a vložíme do mixéra. Pridáme syrokrém, maslo a vyšľaháme. Dochutíme soľou a korením.

 

 

Hrášková polievka

 

Potrebné suroviny: 400g  hrášku, 3 menšie zemiaky, 1 menšia cibuľa, 3 kocky zeleninového bujónu, soľ a vegeta podľa potreby, smotana na varenie (mlieko), hladká múka

 

Príprava receptu: Na masle si osmažíme cibuľu, pridáme na kocky nakrájané zemiaky, hrášok a osmažíme cca 5 minút. Zalejeme 1,5 litrom vody. Keď voda zovrie pridáme bujón a varíme pokiaľ hrášok a zemiaky nezmäknú. Všetko rozmixujeme. Znovu dáme zovrieť a dohustíme hladkou múkou rozhabarkovnou v smotane na varenie alebo v mlieku. Necháme ešte chvíľku prevrieť a podľa potreby dochutíme vegetou a soľou.

 

 

Cestoviny s hráškom

 

Potrebné suroviny: 250 g zeleného hrášku, 200 g cestovín, 3 vajcia, 150 ml smotany na varenie, 2 PL sekanej pretržlénovej vňate, 200 g varenej šunky, 120 g tvrdého syra, 60 g masla + na vymastenie misky, mleté kajenské korenie, worchesterská omáčka, soľ

 

Príprava receptu: Cestoviny uvaríme podľa návodu. Vajcia spolu so smotanou dobre rozšľaháme, dochutíme worchesterovou omáčkou, mletým kajenským korením a soľou. Potom k tomu primiešame na jemno nasekanú petržleňovú vňať. Šunku si nakrájame na kocky a syr nastrúhame. Uvarené a precedené cestoviny vrátme naspäť do misky a premiešame s nakrájanou šunkou, hráškom a syrom. Masu dáme do misky vymastenej maslom a zalejeme smotanovou zmesou a na vrch poukladáme kúsky masla. Pečieme asi 20 minút na 200 stupňov.

 

 



reklama


Zdroj: netky JH

Foto:  Pixabay



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok