Drucker podal podnet na generálnu prokuratúru v súvislosti s cestami Matoviča do Ruska a Maďarska

NETKY.SK • 13 Apríl 2021, 15:58 • 2 min
Drucker podal podnet na generálnu prokuratúru v súvislosti s cestami Matoviča do Ruska a Maďarska

SLOVENSKO - Predseda Dobrej voľby Tomáš Drucker dnes podal na Generálnu prokuratúru podnet pre podozrenia zo spáchania trestných činov sabotáže či zneužitia právomocí verejného činiteľa v súvislosti s cestami ministra financií Igora Matoviča do Ruska a Maďarska.

slovakia

left justify in out

Podľa Druckera sa Matovič svojím konaním postavil proti slovenským inštitúciám, obhajuje obchodné záujmy iného štátu, a v neposlednom rade jeho vyhlásenia na adresu Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv  a Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied mali za následok, že zamestnanci týchto inštitúcii sa stali terčom osobných vyhrážok. Uviedol to vo svojom profile na sociálnej sieti.

 

img

 

"Podávam podnet orgánom činným v trestnom konaní pre podozrenia zo spáchania trestných činov Sabotáže, či Zneužitia právomocí verejného činiteľa v súvislosti s cestami Igora Matoviča do Ruskej federácie a Maďarska," napísal na Facebooku.

„Igor Matovič verejne oznámil, že Ruská federácia žiada vrátiť dodávky vakcín Sputnik V, pretože slovenská strana porušila zmluvu. Keďže k dnešnému dňu nie je zmluva o dodávkach vakcín Sputnik V verejne dostupná, je potrebné, aby táto zmluva bola zverejnená a orgány činné v trestnom konaní dôkladne preverili výhodnosť a podmienky uzatvorenia tejto zmluvy,” podotkol Drucker. Doplnil, že podľa verejne dostupných informácií, ktoré prezentovali bývalý predseda vlády Matovič a bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí, k dnešnému dňu malo na Slovensko prísť ďalších 400-tisíc vakcín Sputnik V, ktoré neprišli. „Dôvody pre ktoré neprišli ďalšie dávky týchto vakcín, či informácie o povinnosti vrátiť uhradené vakcíny, vzbudzujú vážne podozrenia z nevýhodnosti tejto zmluvy,” dodal.

Podľa Druckera ide o verejné zdroje, ktoré sú použité na nákup týchto vakcín, je neprijateľné, aby zmluva nebola verejná vo všetkých častiach, ktoré nemajú charakter obchodného tajomstva. „Vyzývam preto predsedu vlády Eduarda Hegera, aby v záujme zvýšenia dôvery a odstránenia všetkých pochybností zverejnil zmluvu o nákupe Sputnik V," uzavrel líder Dobrej voľby.

Igor Matovič vo štvrtok 8. apríla navštívil Moskvu, kde rokoval o ruskej vakcíne Sputnik V. O deň na to cestoval do Budapešti na stretnutie s ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóm aj premiérom Maďarska Viktorom Orbánom. Szijjártó na piatkovej tlačovej besede po rokovaní s Matovičom vyhlásil, že na základe žiadosti Slovenska pomôže Maďarsko pri testovaní ruskej vakcíny Sputnik V.

 

Prečítajte si tiež: Matovič dourážal vedcov a poškodil ich dobré meno pre Sputnik V, vládu žiadajú o ospravedlnenie



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies