05.04.2021 11:02 Ekonomika
V tomto roku stúpne v EÚ produkcia hydiny, poklesne u hovädzieho a ďalších druhov mäsa
BRATISLAVA - V roku 2021 stúpne v Európskej únii produkcia hydiny o 1 %. Udrží si tak trend z minulého roka.
Naopak, Európska komisia (EK) očakáva, že poklesne produkcia hovädzieho mäsa o 0,9 %, bravčového o 0,7 % a ovčieho a kozieho mäsa o 1 %. Vyplýva to z prvého vydania krátkodobého výhľadu pre poľnohospodárske trhy EÚ v roku 2021, ktoré v posledný marcový deň zverejnila EK.
Produkcia hovädzieho mäsa v EÚ sa v roku 2020 znížila o 1,2 % a EK očakáva, že bude pokračovať v znižovaní aj v roku 2021. A to aj napriek oživeniu dopytu v druhej polovici roku 2021 za predpokladu postupného opätovného otvárania reštaurácií a návratu cestovného ruchu.
Pokiaľ ide o sektor bravčového mäsa, v minulom roku sa výroba zvýšila o 1,2 %, čo bolo ovplyvnené vývozom. Po dvoch rokoch pozoruhodného rastu sa však vývoz podľa EK zníži v dôsledku toho, že sa čínske odvetvie bravčového mäsa pomaly zotavuje z afrického moru ošípaných.
Produkcia ovčieho a kozieho mäsa v EÚ sa v roku 2020 zvýšila o 2 %. EK však predpokladá, že výroba sa v roku 2021 zníži o 1 % v dôsledku poklesu veľkosti stád a menšieho počtu zabití na farme v Rumunsku. Nižšia dostupnosť ovčieho mäsa na domácom trhu by mohla viesť k zvýšeniu cien v EÚ.


Kríza, ktorú priniesol koronavírus, nás silno zasiahla. Vopred ďakujeme každému, kto zašle hoci len niekoľko centov na náš
účet SK30 7500 0000 0040 2698 9329 Pomôžete tak ľudom, ktorí už roky pracujú pre vás, našich čitateľov, a to aj napriek nižšiemu platu či predĺženému pracovnému času.
Zdroj: SITA/Netky Katarína Žáková
Foto: Pixabay
Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk